The Hummingbird Project recensie op het Filmfestival van Oostende

xxxThe Hummingbird Project ***

Regie: Kim Nguyen (War Witch, Eye on Julliet, Bellevue)

Met Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgard, Salma Hayek, Michael Mando, Johan Heldenbergh, Ayisha Issa, Frank Schorpion,…

Speeltijd: 111′

Ga kijken als je hield van The Big Short, Wall Street: Money Never Sleeps & Margin Call.

Het verhaal: De neven Vincent en Anton zijn gespecialiseerd in High-Frequency Trading, ook wel flitshandel genoemd. Winst of verlies wordt bepaald op een milliseconde. Hun grote droom? Een glasvezelkabel in rechte lijn van Kansas naar New Jersey trekken, die de dataoverdracht van hun klanten een cruciale milliseconde sneller maakt dan de concurrentie en hen miljoenen kan opleveren. Maar dat is buiten Eva Torres gerekend. Hun voormalige werkgever is even machtig als manipulatief, en doet er alles aan om hen te laten falen. Vincent en Anton zijn echter vastbesloten om letterlijk dwars door Amerika heen te boren en hun krankzinnige plan ten koste van alles te voltooien.

Bong Joon-Ho's Parasite recensie op Film Festival Oostende

De setting: Vanuit pure liefde voor de cinema heeft een kleine kern van filmliefhebbers (met vallen en opstaan) een festival uitgebouwd met een eigen dynamiek. En dat sinds 2007, want Film Festival Oostende 2019 is aan zijn 13de editie toe. Het Filmfestival van Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de allerlei competities, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de enige echte Vlaamse filmprijzen in België. Sinds de start van het festival in 2007 is er zowel nationaal als internationaal talent op onze rode loper te bewonderen (o.m. Jean-Claude Van Damme, Veerle Baetens, Matthias Schoenaerts, Matteo Simoni) en dit jaar kunnen we rekenen op rekenen actrice Lynn Van Royen, die als Master voor FFO2019 geldt, maar ook Monica Bellucci, Koen De Bouw, Jan Decleir, Johan Heldenbergh & Veerle Baetens. Tot slot krijgen we dit jaar nog als openingsfilm The Best of Dorien B en als slotfilm Bastaard te zien op het Filmfestival van Oostende.

The Hummingbird Project recensie

Ons verdict: Entrepreneurship. Het lijkt het nieuwe buzz word van de jaren 2010 met start-ups, scale-ups & technologieconglomeraten zoals Google, Apple, Facebook & Amazon die pronken als de belangrijkste brands in de wereld en bedrijven zoals Uber & Bird die gewoon vanwege hun netwerk zelfs geen winst hoeven te maken om beurzen gerust te stellen. En dat allemaal vanuit hun garage of kelder…

In deze wereld verspreid The Hummingbird Project zijn boodschap, een verhaal over de harde kant van ondernemerschap met energie, toewijding & ook een beetje geluk in een context die af en toe allesbehalve deze van een serieuze business is. In het midden van dit verhaal krijgen we Jesse Eisenberg & Alexander Skarsgard die een gemiddelde prestatie neerleggen en Salma Hayek die een andere rol maar niet geslaagd verwezenlijkt. Dat betekent dan ook dat zowat de helft van de charisma van The Hummingbird Project verloren gaat door de hoofdcast die er niet meteen uit springt. Al een geluk is er voor ons Belgen Johan Heldenbergh die zijn gastrol als persoon van de Amish-gemeenschap met glans vervult. Het plot valt zeer origineel te noemen en verrast zonder al teveel spoilers mee te geven, maar het gaat je goed of slecht op de maag liggen. Tot slot zijn de dialogen niet op een niveau als pakweg een Wolf of Wall Street.

Besluit: De harde wereld van ondernemerschap is een traject van vallen & opstaan, maar het gaat eerder om de reis dan het resultaat. The Hummingbird Project is een realistische kijk op de Amerikaanse droom van vandaag in een hypergeconnecteerde wereld.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter