Top Gun Maverick haalt 1,64 miljoen euro op aan Belgische bioscopen

Alle gevechtsvliegtuigen uit Top Gun Maverick op een rij

Nu Top Gun Maverick in Europese première is gegaan op het Filmfestival van Cannes 2022 met een staande ovatie van maar liefst 5 minuten, maken wij ons op voor de Belgische release op 25 mei 2022. Onze schaamteloze recensie van Top Gun Maverick mag je verwachten op maandag 23 mei van filmjaar 2022, maar voordien willen we de vele cinefielen, filmliefhebbers & MoviePulpers toch even wegwijs maken in het militaire tuig dat in de lucht wordt geschoten bij de nieuwste Top Gun 2. Hier is een overzichtje van alle gevechtsvliegtuigen die we te zien krijgen in Top Gun Maverick!

Laat ons misschien eerst beginnen met de vliegtuigen uit de pilotenfilm van de jaren ’80, gezien deze een kleine comeback maken in de 2de Top Gun-film.

F-14 Tomcat

Iceman, Maverick, Goose, Wolfman, Slider, Hollywood & meer waren in de originele film te zien in de Amerikaanse F-14 Tomcats. De Grumman F-14 Tomcat was een Amerikaanse straaljager voor de Amerikaanse marine die werd geleverd door de firma Grumman Aerospace. Deze toestellen zijn inmiddels zo oud dat ze zelfs niet meer bij de Belgische militairen worden gebruikt en sinds 2006 vervangen werden. Ze zouden weliswaar nog gebruikt worden door de Iraanse militaire diensten.

MiG-28 (eigenlijk de Northrop F-5 Tiger II)

De slechteriken in Top Gun vlogen dan weer rond in de MiG-28, het gekende gevechtsvliegtuig van de Russen en andere landen binnen het Warschaupact, waaronder dus ook Oekraïne die vandaar vroegen aan de voormalige Oostbloklanden om deze toestellen aan te leveren voor de invasie van Rusland in 2022. Maar kleine fait divers: Top Gun was misschien aan het einde van Koude Oorlog met de val van de Berlijnse Muur, maar dat betekende niet dat Hollywood een beetje beelden mocht maken van de originele MiG-28 van de voormalige Sovjet-Unie. Dus werd er door Paramount & regisseur Tony Scott geopteerd om de Northrop F-5 Tiger II in het zwart te schilderen en deze te gebruiken tijdens de opnames van de originele Top Gun. De Northrop F-5 Freedom Fighter is een lichte jachtbommenwerper van Amerikaans makelarij. Het toestel werd ontworpen en gebouwd door de firma Northrop Corp. Aircraft Group, in Hawthorne, Californië.

Laat ons nu overgaan naar orde van de dag, nl. de nieuwe gevechtvliegtuigen die de missies vliegen met Maverick, Rooster, Hangman, Phoenix, Coyote, Bob, Fanboy, Payback & meer.

F/A-18 Super Hornets

Maverick en zijn jonge team van piloten waaronder Rooster, Hangman, Phoenix, Coyote, Bob, Fanboy & Payback mogen nu rondvliegen in F/A-18E/F Super Hornets voor Top Gun Maverick. De F/A-18E/F Super Hornet is een jachtvliegtuig van McDonnell Douglas (later opgekocht door Boeing)  dat opereert vanaf vliegdekschepen en het toestel is een doorontwikkeling van de F/A-18 Hornet. Ook de McDonnell Douglas F/A-18 Hornet is inmiddels uitgefaseerd, maar de F/A-18E/F Super Hornets zouden nog wel in gebruik zijn, hoewel ze inferieur zijn in de lucht tegen de nieuwe generatie straaljagers op de markt.

Su-57 Felon

En daarbij komen we aan de antagonisten van Top Gun Maverick. De Sukhoi Su-57, die bij de NAVO codenaam Felon kreeg, is een gevechtsvliegtuig dat wordt ontwikkeld door het Russische bedrijf Soechoj. Het wordt tevens in ontwikkeling ondersteund door India. Het wordt gezien als één van de beste gevechtsvliegtuigen op de planeet, een zogenaamde 5de generatie waar ook de F-35 toe behoort.

Maar dat is niet alles! We krijgen ook een aantal vliegtuigen als bonus!

 

Lockheed Martin DarkStar-prototype (gebaseerd op SR-71/SR-72)

De hand van Christopher McQuarrie? Die zal je duidelijk te zien krijgen in het begin van Top Gun Maverick waarin een hypersonisch vliegtoestel wordt voorgesteld: De fictieve DarkStar SR-71/72 van Lockhead Martin. Codenaam DarkStar is een project van de Amerikanen om een hypersonisch toestel in MACH10-snelheden vliegensvlug overal in de wereld te brengen voor het inzetten van kernwapens. Voor alle duidelijkheid, deze is fictief en wordt qua concept ingezet in Top Gun Maverick in samenspraak met Lockheed Martin die de tekeningen met de teams in Hollywood deelden.

Klassieke P-51 Mustang uit WOII

De Amerikaanse tanks van de Geallieerden die Antwerpen bevrijdde tijdens de Tweede Wereldoorlog kennen we met z’n allen uit de Vlaamse geschiedenisboeken, maar velen zouden deze klassieker nog vergeten: De P-51 Mustang. Deze oudgediende was het gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen tijdens WOII en Tom Cruise heeft er zelf één in bezit. Deze wordt in volle glorie getoond aan het einde van Top Gun Maverick met de Amerikaanse acteur & actrice in het vliegtuig.

F-35

Jawel, ook de F-35 die recent aangekocht werden door België komt voor in Top Gun Maverick, al zien we hem niet te vaak vliegen in de film en rust hij vooral op de tarmac. Dat heeft niet zo zeer te maken met het staatsgeheimen of kosten, eerder vanuit cinematografisch oogpunt. De zogenaamde 5de generatie straaljagers moeten nl. niet meer in dogfights gaan, wat de gekende gevechten zijn in de lucht sinds WOI die we als kijker kennen met vliegtuigen die voor, naast & achter elkaar (proberen) komen. Bovendien kan de F-35 verticaal opstijgen wat een pak minder indrukwekkend is op de camera dan parabool opstijgen vanuit een vliegdekschip. Tot slot zijn er zoveel geavanceerde opties op de F-35 zoals het uitvoeren van aanvallen ver weg van andere vliegtuigen. Dat maakt de boel natuurlijk een stuk minder spannend.

Tot slot nog even een paar zaken op een rij zetten: Tom Cruise mocht zelf geen F-18s vliegen. Dit werd allemaal door professionele teams voorzien. En uiteraard, niet alles is echt. De Sukhoi Su-57 & Lockhead Martin DarkStar SR-71/72 werden digitaal op het scherm gezet door special effects-teams.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter