Top Gun 2 Maverick logo

Top Gun Maverick recensie in IMAX

Top Gun Maverick recensie in IMAXTop Gun Maverick **** in IMAX ****

Regie:  Joseph Kosinski (Spiderhead, OblivionOnly the BraveTRON: Legacy)

Met Tom Cruise, Val Kilmer, Jon Hamm, Jennifer Connelly, Ed Harris, Miles Teller, Lewis Pullman, Glen Powell, Jay Ellis, Monica Barbaro, Greg Tarzan Davis,…

Speeltijd: 131′

Ga kijken als je hield van Mission: Impossible – Fallout, Airwolf & het originele Top Gun, tiens.

Het verhaal: Na meer dan 30 jaar dienst als één van de top piloten van de marine, is Pete “Maverick” Mitchell waar hij thuishoort. Hij draagt de fakkel over aan een heldhaftige testpiloot en doet afstand van de promotie waar hij recht op had. Wanneer hij Top Gun-afgestudeerden traint voor een speciale missie, ontmoet Maverick Lt. Bradley Bradshaw, roepnaam: ‘Rooster’, de zoon van Maverick‘s overleden vriend Lt. Nick Bradshaw, ook bekend als ‘Goose’. Met een onzekere toekomst en een bewogen verleden, moet Maverick zijn diepste angsten trotseren. Deze vloeien voort uit een missie die de ultieme opoffering vereist van degenen die worden uitgekozen om ermee te vliegen.

Top Gun Maverick recensie in IMAX

Ons verdict: MoviePulpers, genoeg Black Lives Matter & #MeToo! Af en toe mogen ‘de blanke mannen’ ook wel eens iets, want wij worden in de watten gelegd dit filmjaar met titels zoals The Northman, Jurassic World Dominion, maar ook Top Gun Maverick door de regisseur achter TRON: Legacy & Oblivion Joseph Kosinski.

 

Nu, als we zeggen Joseph Kosinski of Christopher McQuarrie, het had weinig uitgemaakt. Tom Cruise laat zich door dezelfde crews van Mission: Impossible – Fallout omringen om zo’n 36 jaar na de originele film een stevige blockbuster van formaat af te leveren met dezelfde toetsjes & tinten van de actiefilm uit 2018. Met supersonische geluiden, ronkende vliegtuigmotoren, digitale klokken & hyperkinetische cockpitlichtjes gaan jouw haren op de voorarmen al meteen rechtop staan vanaf de eerste minuten in de lucht, zeker in het prachtige IMAX. De realistische & geslaagde camerabeelden met de gevechtsvliegtuigen & flight simulators zijn zonder twijfel het fundament van Top Gun Maverick en de hoofdreden om de film in bioscopen te bekijken. Maar Top Cruise (jaja, de typo staat er voor een reden) laat zich niet vangen door al teveel actie deze keer en legt de nadruk toch meer op een scenario (want geef toe, de originele Top Gun had er niet echt één) en de nostalgie van de jaren ’80. De originele soundtrack doet daar nog steeds wonderen na bijna 4 decennia, waardoor de bijdrage van Lady Gaga & Hans Zimmer bijna herleid wordt tot nihil in Top Gun Maverick.

Top Gun Maverick recensie in IMAX

Tom Cruise draagt net zoals Mission Impossible de productie op zijn schouders, maar wordt mooi ondersteund door oudgedienden Val Kilmer, Jon Hamm, Jennifer Connelly & Ed Harris en nieuwkomers Miles Teller, Glen Powell, Monica Barbaro & Lewis Pullman. Top casting! Top Gun Maverick kleurt in het algemeen mooi binnen de lijntjes, maar kan dan weer niet bestempeld worden als pure Amerikaanse propaganda gezien het zichzelf meermaals op de korrel neemt met zijn inferieure positie in de lucht. Dat gezegd zijnde, hadden we toch graag iets meer Europese NAVO-samenwerking in de film gezien in plaats van een eenzijdig United States Navy-verhaal. Misschien een potentieel idee om de franchise in de toekomst in leven te houden. Met een speelduur van iets meer dan 2 uur is de editing iets te langzaam voor ons, maar het brengt zijn ontknoping met de nodige plottwists alle eer toe.

Kortom, Top Gun Maverick is een heerlijke blockbuster die perfect als liefdesbrief kan dienen voor de Amerikaanse luchtvaart. Ga dat zien in een bioscoop bij jou in de buurt!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter