Bastaard recensie op BIFFF

Bastaard recensie op BIFFFBastaard ****

Regie: Mathieu Mortelmans (Gent-West, Erased, De Bunker)

Met Tine Reymer, Koen De Bouw, Spencer Bogaert, Lucas Van den Eynde, Bjarne Devolder, Cesar De Sutter, Lukas Bulteel, Arne De Tremerie, Sandrine André, Els Olaerts, Dirk Roofthooft,…

Speeltijd: 104′

Ga kijken als je hield van Duelles, Home & Façades.

Het verhaal: 2 jaar na de tragische dood van zijn oudere broer Rob staat de 17-jarige Daan noodgewongen aan het hoofd van een verscheurd gezin. Omdat zijn vader wegvlucht in zijn werk, ontfermt Daan zich over zijn moeder. De rouw lijkt onoverwinnelijk tot de familie de dakloze tiener Radja ontmoet. Daan’s moeder ziet een kans om de leegte in te vullen en biedt de onbekende jongen onderdak aan. Maar Daan vertrouwt de jongen voor geen meter…

Bastaard recensie op BIFFF 2019

De setting: Cultliefhebbers, van 9 tot en met 21 april 2019 is er het Brussels Internationaal Festival voor de Fantastische Film (BIFFF), het festival voor spectaculaire sciencefiction-, horror-, fantasy- en cultfilms in de Bozar in het hartje van Brussel op de Kunstberg. Dit jaar is er een aardige selectie aan films met titels zoals Pet Sematary, Bastaard, Greta, Hellboy, Beach Bum, Terminal & veel veel meer. Voor sfeer tijdens kill scènes & de gepaste humor van het publiek is het de place to be as always… OPGEPAST: Niet voor gevoelige zieltjes die graag smetteloos naar een film willen kijken.

Spencer Bogaert in Mathieu Mortelmans' Bastaard op BIFFF

Ons verdict: EINDELIJK! Licht aan het einde van de tunnel, want voor het eerst sinds Niet Schieten is de kwaliteit van de Vlaamse Film terug van weggeweest in 2019. En we hebben dit allemaal te danken aan Mathieu Mortelmans, een Antwerpse regisseur die met Bastaard zijn eerste volwaardige regiedebuut maakt op het grote doek na grote Vlaamse televisieseries zoals Gent-West, Kroongetuigen & ahum De Bunker.

Mortelmans deed er goed aan om zich op het advies van productiehuis Marmalade te omringen met een topteam. Dan denk ik maar aan cinematograaf Brecht Goyvaerts die zich na De Dag & Tabula Rasa mag uitleven op een film en met zijn deskundige beelden weer heerlijk werk levert. Ik denk ook aan Koen De Bouw & Tine Reymer die met hun groot Vlaams palmares aan films & series zoals De Premier, Loft, Team Spirit, Professor T., Grenslanders, Bullets, etc. jonge kopjes zoals Spencer Bogaert, Bjarne Devolder & Cesar De Sutter ondersteunen en de kans te geven aan de volgende generatie om de fakkel over te nemen. Neem deze uitspraak wel met een korrel zout, gezien de hele cast goed werk aflevert, maar Tine Reymer geen prestatie neerlegt zoals Natali Broods in Façades en Spencer Bogaert niet de gebroken gevoeligheid heeft van pakweg Matthias Schoenaerts in Rundskop. Dat gezegd zijnde, is het scenario samen met het tempo van Bastaard on point en sleurt deze psychologische thriller net zoals een goede Vlaamse thrillerreeks je in zijn omgeving. Tot slot is het ambigue karakter op het einde de perfecte manier op Bastaard af te ronden.

Kortom, de Vlaamse film is samen met de Waalse film helemaal terug in 2019. Zowel Bastaard als Duelles zijn de kroonjuwelen van VAF voor 2019.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter