Duelles recensie op Boulevard du Polar 2019

Duelles recensieDuelles ****

Regie: Olivier Masset-Depasse (Illegal, Cages)

Met Veerle Baetens, Anne Coesens, Mehdi Nebbou, Arieh Worthaler,

Speeltijd: 97′

Ga kijken als je hield van Bastaard, een Belgische versie van Nocturnal Animals & Sharp Objects of een Franse versie van Tabula Rasa.

Het verhaal: In de jaren 60 zijn Alice en Céline de beste vrienden van de wereld, net als hun zoons Maxime en Théo. Hun medeplichtigheid is onberispelijk tot de dag dat een tragisch ongeluk hun leven verstoort. Aan vriendschap slaagt schuldgevoel, harmonie paranoia en medeplichtigheid, achterdocht.

Duelles recensie op Boulevard du Polar 2019

De setting:Met Boulevard du Polar palmt een netwerk van 10-tallen schrijvers, scenarioschrijvers, illustratoren & regisseurs van 12 tot 14 april Bozar weer in (naast BIFFF), voor een (Franstalige) ode aan de politieroman en -film! Alle schijnwerpers zijn gericht op Brussel, een echte draaischijf voor zeer uiteenlopende handeltjes. De identiteit van de eerste verdachten en de onthullingen zouden kunnen leiden tot een echte aardbeving. Geen enkel milieu wordt gespaard: de politie, de rechterlijke macht, de pers, de amusementsindustrie, de televisie, de beeldende kunsten, het onderwijs … Iedereen moet eraan geloven! Misschien is België maar een “klein landje”, maar van een groot kaliber, ja!

Veerle Baetens in Duelles recensie

Ons verdict: De Vlaamse cinema heeft sinds De Zaak Alzheimer voor een omwenteling gezorgd: De kwaliteit gaat er enkel maar op vooruit met internationale carrières voor heel wat talentvolle Vlaamse regisseurs als gevolg, terwijl de Franse film enkel maar meer en meer in verval kwam met de zoveelste komische film in de bios. Wallonië wil nu net zoals Vlaanderen uit de schaduw van zijn grote broer stappen en komt met Duelles, een werk van regisseur Olivier Masset-Depasse of beter gezegd de man die in 2010 ons land vertegenwoordigde tijdens de Oscars met zijn film Illegal. Van een talent zoals hem verwachten we opvolging en met Duelles staat de man op zijn strepen…

Duelles heeft als allergrootste meerwaarde dat het getuigt van een stevig plot dat je gerust de Waalse versie van Loft mag noemen. De regisseur uit Charleroi geeft met Duelles eveneens de ideale omgeving aan de hoofdcast die als een kwartet mooi op elkaar kunnen inspelen. Duelles barst dan ook van de straffe acteerprestaties door o.m. Veerle Baetens, maar ook Mehdi Nebbou die we kennen uit Homeland & Body of Lies, Arieh Worthaler die we kennen uit Girl & Anne Coesens uit Tueurs die toch wel als beste uit Duelles komt. Tot slot is de retro-enscenering en -cinematografie om van te snoepen. Dus een goed plot, een strakke enscenering & het karakter van een Vlaamse film, wat kan je nog meer verwachten als liefhebber van de Belgische film?

Besluit: Duelles is het bewijs dat Wallonië ook straffe films kan maken, hoewel het met zijn zware thema’s zijn verleden als Franse film alle eer aan doet.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter