Niet Schieten recensie

Niet Schieten recensieNiet Schieten ****

Regie: Stijn Coninx (Daens, Koko Flanel, Marina)

Met Jan Decleir, Viviane De Muynck, Kes Bakker, Jonas Van Geel, Mo Bakker, Louise Talpe, Elke Van Mello, Zita Wauters, Inge Paulussen, Bert Haelvoet, Lucas Van Den Eynde, Tom Van Dyck, Ann Tuts,…

Speeltijd: 139′

Ga kijken als je hield van legendarische Vlaamse film rond het verleden van Vlaanderen & België zoals Daens & De Leeuw van Vlaanderen.

Het verhaal: Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het grootwarenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus brutaal voor zijn ogen worden neergeschoten. Zijn grootouders Albert ‘Petje’ Van den Abiel en ‘Metje’ vangen hem zo goed mogelijk op , terwijl ze zelf de tijd moeten nemen om het verlies te verwerken en uit te zoeken wie de daders zijn achter de Bende van Nijvel.

Jan Decleir in Niet Schieten

Ons verdict: Stijn Coninx & Jan Decleir zijn allebei tesamen eigenhandig de scheppers van de Vlaamse filmgeschiedenis als je denkt aan films zoals Daens, maar ook De Zaak Alzheimer, De Leeuw van Vlaanderen & Koko Flanel. Als beiden een project aannemen zo zwaarwichtig als deze van de Bende van Nijvel, een onderwerp dat onlangs de tafels van journalisten nog deed daveren met de identificatie van De Reus, dan kan je ondanks de hoge verwachtingen alleen maar respect hebben. En laat Niet Schieten nu zo’n type van film zijn waar je alleen voor wil neerbuigen.

Niet Schieten recensie

Niet Schieten heeft een sterk emotionele dimensie die meteen vanaf de eerste minuten wordt ingezet en doorheen de hele film aanwezig is. Snif snif dus. Niet Schieten is dan ook vooral een zeer mooie & welverdiende ode aan de slachtoffers van de Bende van Nijvel en dat is mooi. Chapeau, Stijn! Tot halverwege de film zaten wij wat op onze honger als het gaat om het bendedossier zelf, maar de 2de helft van Niet Schieten maakt dit volledig goed. Zo goed dat je niet door hebt dat je naar meer dan 2 uur cinema zit te kijken. Ook overtreft Stijn Coninx zich met zijn production design & vormgeving (niet bepaald zijn sterkste punt als oude rot in het vak) in Niet Schieten dat ondanks de allure van een klassiek begrafeniskaartje toch de kwaliteit van Tabula Rasa nastreeft. Jan Decleir levert misschien wel zijn laatste voortreffelijke acteerprestatie af, maar ook de ondersteunende cast met namen zoals Viviane De Muynck, Jonas Van Geel & de rest van de gewezen In De Gloria-namen levert uitstekend werk. Tot slot voelt Niet Schieten zeer waarheidsgetrouw aan, mede omdat regisseur Stijn Coninx schrijver en slachtoffer David Van Der Steen zo sterk betrok achter de schermen van het Vlaamse project. Geweldig, want wat kan er beter zijn dat ervaringsdeskundigen aan boord hebben?

Kortom, met Niet Schieten schrijft Stijn Coninx opnieuw een stukje Vlaamse filmgeschiedenis. Ga dat kijken!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.