De top 10 van meest winstgevende films in de Belgische bioscopen

De top 10 van meest winstgevende films in de Belgische bioscopen

Onze Box Office updates geven iedere week een mooi overzicht van de opbrengsten in België. We weten dat kaskrakers zoals The Dark Knight, The Avengers en Avatar de toppen in Amerika bestijgen, maar wie is dat in België? Welke films haalde de voorbije jaren het meeste geld in het laadje? Bekijk onderaan ons overzicht van top 10 van meest winstgevende films in de Belgische bioscopen aller tijde!

TITANIC (18,9 miljoen euro / 20.5 miljoen dollar)

Leonardo DiCaprio & Kate Winslet in Titanic

Zonder twijfel was Titanic de meest succesvolle blockbuster aller tijde sinds 1997. Wereldwijd haalde het 600 miljoen dollar in het laadje en België leverde zo’n 3% aan deze omzet. Yes, België was gek van de gouden lokken van Leonardo DiCaprio en de adembenemende look van Kate Winslet in de regie van de meest succesvolle regisseur aller tijde: James Cameron.

AVATAR (15,1 miljoen euro / 16.4 miljoen dollar)

Zoe Saldana & Sam in AvatarWe zeggen meest succesvolste regisseur aller tijde, want James Cameron leverde ook de nummer 2 in de lijst: Avatar in 2009. De film die Sam Worthington & Zoe Saldana naar de absolute top katapulteerden en Sigourney Weaver de erkenning gaf dat ze verdiende. Woela, het is zalig om nen Avatar te zijn! Zeker als het wereldwijd 760 miljoen dollar opleverde waar België 2% aan bijdroeg.

LORD OF THE RINGS (10,9 miljoen euro / 11.8 miljoen dollar)

The Lord of the Rings saga

Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Ian McKellen & Elijah Wood in de regie van Peter Jackson. Inderdaad, we praten over de Lord of the Rings saga. Het 3de deel, Lord of the Rings: The Return of the King, was in België het meet succesvolle met bijna 11 miljoen euro omzet. Een kleine reden waarom België de grootste LOTR-fan heeft? In absolute cijfers was deze franchise ongetwijfeld de sterkste: wereldwijd net geen 3 miljard dollar opbrengst. Daar wordt het percentage van België wel veel te klein voor.

JAMES BOND (10,3 miljoen euro / 11.2 miljoen dollar)

Skyfall

007 heeft altijd mooie resultaten geleverd aan de box office, maar in 2012 viel Skyfall in zoals een bom. Zeker nadat MGM in financiële problemen kwam en Daniel Craig de franchise moest redden, was deze film ongetwijfeld de grootste verrassing voor de producenten Sony. Het is dan ook niet verrassend dat regisseur Sam Mendes terugkomt voor SPECTRE en de blonde lokken van Daniel Craig carte blanche krijgen.

HARRY POTTER (9,9 miljoen euro / 10.7 miljoen dollar)

Harry Potter franchise

Een andere succesvolle Europese franchise is ongetwijfeld Harry Potter. Alle films schommelde in België rond de grens van 10 miljoen dollar, maar het laatste deel Harry Potter and the Deathly Hallows Part II brak het record van de franchise. Zonder twijfel zit de eindstrijd tussen Daniel Radcliffe als Harry Potter & Ralph Fiennes als Voldemort er voor iets tussen, maar ook Emma Watson & Rupert Grint droegen hun steentje bij aan de franchise in de regie van David Yates.

PIRATES OF THE CARIBBEAN (9,6 miljoen euro / 10.4 miljoen dollar)

Johnny Depp in Pirates of the Caribbean

Elke franchise wordt uitgemolken en waarschijnlijk voor een reden. Zo ook Pirates of the Caribbean die binnenkort een 5de deel uitbrengen. Maar de tweede film Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest bracht in België een verrassend resultaat voor Disney van 10.4 miljoen dollar, alhoewel het 3de deel aardig in de buurt kwam. Opmerkelijk: zou België Orlando Bloom trouw zijn of smachtte iedereen voor de piratenlooks van Johnny Depp? Hmm, geef ons maar Keira Knightley, Vlaanderen!

KUIFJE (9,3 miljoen euro / 10.1 miljoen dolar)

The Adventures of TinTin

België is zijn stripcultuur nog steeds getrouw! Dat toont het succes achter The Adventures of TinTin, de laatste film in de top 10 die boven de 10 miljoen dollar uitkwam. Tevens de enige Steven Spielbergsamenwerking die in de top 10 voorkomt met de stemmen van Jamie Bell, Daniel Craig, Simon Pegg & Andy Serkis.

ICE AGE (9,1 miljoen euro / 9.9 miljoen dollar)

Ice Age: Dawn of the Dinosaurs

Het is niet Shrek die de meest succesvolle animatiefilm wordt van België. Nee, Ice Age van DreamWorks Animation gaat met de eer lopen! Scrat, Manny, Diego & Sith teamde up met een hoop dinosaurussen en bezorgde daarom dit prachtig resultaat van net geen 10 miljoen dollar.

BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS (8,6 miljoen euro / 9.3 miljoen dollar)

Dany Boon & Kad Merad in Bienvenue chez les Ch'tis

Een verrassing in deze lijst is ongetwijfeld het Franse Bienvenue chez les Ch’tis van het duo Dany Boon & Kad Merad. Dany Boon is op een Frans fenomeen: vanuit het niks kwam hij op met Joyeux Noël en na zijn 3de film besliste hij zelf te regisseren en maakte zo één van de grootste box office successen in Frankrijk met deze Bienvenue chez les Ch’tis. Ook in België werd deze film met open armen omarmd in hetzelfde jaar dat Loft uitkwam. Ons gevoel zegt dat het nog niet voorbij is met het succes achter Dany Boon.

LOFT (8,4 miljoen euro / 9.1 miljoen dollar)

De Vlaamse versie van Loft

Ah, toch nog een Vlaamse film in deze top 10 en dat is weggelegd voor de meest succesvolle Vlaamse film aller tijde: Loft. Zijn Amerikaanse tegenhanger mocht dan misschien floppen in de Verenigde Staten, deze is een absolute filmklassieker van Erik van Looy met o.m. Matthias Schoenaerts, Koen de Bouw, Filip Peeters, Veerle Baetens, Jan Decleir en Marie Vinck.

De lijst wordt verder aangevuld door Ratatouille (8.9 miljoen dollar), Intouchables (8.76 miljoen dollar), The Hobbit (8.67 miljoen dollar), Koko Flanel (ongeveer 8.25 miljoen dollar), Shrek (8.16 miljoen euro), Frozen (7.91 miljoen dollar), The Hunger Games (7.6 miljoen dollar), de Twilight saga (7.37 miljoen dollar), Inception (5.68 miljoen dollar), The Dark Knight Rises (4.82 miljoen dollar) , Marvel’s The Avengers (4.39 miljoen dollar) en ga zo maar verder. Maar ze waren net niet goed genoeg voor in de top 10 binnen te stoten!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter