The Best of Dorien B. recensie op het Filmfestival van Oostende

The Best of Dorien B. ***

Regie: Anke Blondé (Dura Lex, Mister Frits)

Met Kim Snauwaert, Jelle De Beule, Katelijne Verbeke, Dirk Van Dijck, Robrecht Vanden Thoren, Wine Dierickx, Isabelle van Hecke,…

Speeltijd: 94′

Ga kijken als je hield van Trio.

Het verhaal: Dorien B. heeft alles om gelukkig te zijn: een succesvolle man als dokter, 2 schattige kinderen & een dierenartsenpraktijk vol kleine huisdieren. Maar wanneer ze haar ouders betrapt op jarenlang bedrog en haar man wel erg close blijkt te zijn met een collega, begint ze te twijfelen. Een telefoontje met slecht nieuws is de druppel. Ze voelt zich verloren, kan bij niemand terecht. Dorien evalueert haar leven, is dit het dan?

Bong Joon-Ho's Parasite recensie op Film Festival Oostende

De setting: Vanuit pure liefde voor de cinema heeft een kleine kern van filmliefhebbers (met vallen en opstaan) een festival uitgebouwd met een eigen dynamiek. En dat sinds 2007, want Film Festival Oostende 2019 is aan zijn 13de editie toe. Het Filmfestival van Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de allerlei competities, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de enige echte Vlaamse filmprijzen in België. Sinds de start van het festival in 2007 is er zowel nationaal als internationaal talent op onze rode loper te bewonderen (o.m. Jean-Claude Van Damme, Veerle Baetens, Matthias Schoenaerts, Matteo Simoni) en dit jaar kunnen we rekenen op rekenen actrice Lynn Van Royen, die als Master voor FFO2019 geldt, maar ook Monica Bellucci, Koen De Bouw, Jan Decleir, Johan Heldenbergh & Veerle Baetens. Tot slot krijgen we dit jaar nog als openingsfilm The Best of Dorien B en als slotfilm Bastaard te zien op het Filmfestival van Oostende.

Kim Snauwaert in The Best of Dorien B

Ons verdict: Het filmfestival van Oostende staat deze week in het teken van de dames en The Best Of Dorien B. sluit perfect aan bij deze editie die het filmfestival voor films & series van Vlaamse herkomst, gehost door master Lynn van Royen, willen bereiken: het leven van de hardwerkende (huis)vrouw in de schijnwerper zetten.

Anke Blondé doet dit enerzijds met authenticiteit (als gewezen casting director van Broken Circle Breakdown, Beau Sejour & De Helaasheid der Dingen castte ze hoofdrolspeelster & debutante Kim Snauwaerts aan de schoolpoort), maar anderzijds ook met een behoorlijke portie humor die we de laatste paar jaren wel wat missen in ons klein landgedeelte na een uitgebreide geschiedenis te hebben in het komische genre. Kim Snauwaert ondersteund door Jelle De Beule, Katelijne Verbeke & Dirk Van Dijck leveren een prestatie met de nodige finesse, gezien de humor niet zo zeer plastisch uitgedrukt wordt, maar eerder ontstaat vanuit de nuchtere dialogen & geweldige situationele toevalligheden in The Best of Dorien B. Samen met de slimme muziekkeuzes krijgen wel eindelijk eens een Vlaamse film die grappig en romantisch is zonder in het cliché te hervallen. Dank u, VAF! Het tempo van The Best of Dorien B. alsook de cinematografie is zeer aards zoals de meeste films van eigen bodem, maar lieten ons toch van tijd tot tijd terugdenken aan het recente Trio of ander romantisch komedische werk van schrijver Jean-Claude Van Rijckeghem (Brasserie Romantiek, Man zkt vrouw, Aanrijding in Moscou). Tot slot vinden we het misschien wel een verloren kans dat de verhaallijn van The Best of Dorien B. een paar keer opnieuw moet herstarten, maar met zijn vlotte speelduur van om en bij de 100 minuten is hij zeker toegankelijk te noemen.

Kortom, The Best of Dorien B. is misschien niet de beste Vlaamse film van het jaar, maar het toont wel de richting waarin de Vlaamse komedies moet evolueren. Goedgekeurd door MoviePulp.be! Pik het mee vanaf 6 september op het filmfestival van Oostende!!!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter