The Great Hack recensie op Netflix België

The Great Hack Netflix recensieThe Great Hack *** 1/2

Regie: Karim Amer & Jehane Noujaim (Al midan)

Met Carole Cadwalladr, Brittany Kaiser, Steve Bannon, Christopher Wylie, Alexander Nix, Mark Zuckerberg, Donald Trump, Nigel Farage,…

Speeltijd: 113′

Ga kijken als je hield van Icarus & Ice on Fire.

Het verhaal: Documentaire over het Cambridge Analytica-schandaal die Facebook het schaamrood op de wangen bracht en op zich de hele GDPR in de Europese Unie opstartte.

Ons verdict: We leven in de meest geavanceerde & gesofisticeerde tijden in de menselijke geschiedenis en toch zijn we nog nooit zo ongeletterd geweest…

De digital revolutie heeft ons bij de nek gegrepen en de vele ouderen in de maatschappij als muizen in een val gelokt. Wat ooit begon als een droom van een geconnecteerde wereld waar iedereen kan communiceren met elkaar en informatie vrij beschikbaar is met een druk op de knop (of een swipe naar rechts voor de millenials onder ons), is voor velen uitgedraaid tot een nachtmerrie waar ze niet meer aan kunnen ontsnappen. Een maatschappij waar iedereen zijn plan moet trekken, we slaven zijn geworden van onze notificaties en een expert moet zijn van alles. En laat deze onzekerheid een werkveld zijn voor bedrijven zoals Cambridge Analytica.

The Great Hack recensie op Netflix België

Toegegeven, Cambridge Analytica is in het hele dataschandaal dat in 2018 aan het licht kwam en een aandeel heeft in het presidentschap van Donald Trump + de Brexit-campagne van Nigel Farage, maar een katalisator geweest voor wat er kwam. De praktijken van psycho-informatics zijn duidelijk vergelijkbaar met psychologische oorlogvoering of doping in de sport zoals ex-werkneemster Brittany Kaiser in The Great Hack vertelt. Het is de grootte van technocraten zoals Google, Amazon, Facebook, Apple & een beetje ook Microsoft (GAPA) als de Skynets van deze wereld in combinatie met het onoplettend gedrag van onkritische gebruikers die in onze ogen eindverantwoordelijk zijn en een documentaire zoals The Great Hack is meer dan welkom om mensen die niet al te technisch zijn, wegwijs te maken in dit hele digitale kluwen. Bovendien moeten Vlamingen begrijpen dat dit in geen enkel opzicht een zaak is die ver van ons bed staat, als je kijkt naar hoeveel geld Vlaamse Belang investeerde in Facebook en waarom het Dries Van Langenhove met zijn vrienden van Schild & Vrienden aantrok in the first place. Check dus ten allen tijde je bronnen (zo ook deze van MoviePulp.be, maar we kunnen je verzekeren dat we onze interne keuken uitgebreid op orde hebben) en wees kritisch tegenover wat je te zien krijgt op het wereldwijde net. Zeker als het gratis is.

The Great Hack Netflix recensie

Toch is de opbouw van The Great Hack niet ideaal en blijven we met een dubbel gevoel achter. De documentaire The Great Hack op het meest onafhankelijke streamingplatform van de wereld (geen slechte keuze overigens, want een technologie zoals Netflix moet onafhankelijk blijven tegenover data & creativiteit) biedt het perfecte forum om deze gevoelige zaak uit te klaren en na het recente FaceApp-gebeuren zien we dat er nog veel werk aan de winkel is. We twijfelen echter of de interviews met de klokkenluiders zoals Brittany Kaiser & Christopher Wylie en journalisten zoals Carole Cadwalladr & Steve Bannon effectief onze vrienden, collega’s, familieleden, jij & ik duidelijkheid scheppen in de complexe materie. We stellen ons immers ook de kritische vraag of de commerciële massamedia voor de eeuwwisseling niet in hetzelfde schuitje zaten, want helpen hun nieuwsberichten over Bart De Wever, Donald Trump & Boris Johnson deze politici ook niet vooruit? Enfin, om af te sluiten wil ik nog vermelden dat de laatste 20 minuten de beste minuten van de documentaire zijn, dus blijf doorbijten ondanks de zware materie.

Kortom, The Great Hack moet er op het vlak van content absoluut zijn en moet iedereen zien, maar de structuur laat te wensen over. Vooral (vergelijkbaar met Ice on Fire) veel te technisch voor de gemiddelde kijker en te slordig op het vlak van opbouw. Het einde van The Great Hack maakt al een geluk veel goed.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter