OPINIE: Is het laatste seizoen van Game of Thrones S8 te donker?

OPINIE: Is het laatste seizoen van Game of Thrones S8 te donker?

Met 17,8 miljoen kijkers bereikte HBO de voorbije dagen opnieuw een hoogtepunt met Game of Thrones. Nog nooit keken zoveel mensen naar Game of Thrones, maar aflevering 3 die de titel The Long Night draagt, kreeg echter heel wat kritiek over het feit dat de helft van de aflevering niet duidelijk te zien is. De combinatie van het donkere contrast met de mistige omgeving zorgde ervoor dat heel wat kijkers (inclusief wij) de instellingen van onze televisie gingen aanpassen om meer te kunnen zien. Is dit niet wat teveel van het goeie? Is het laatste seizoen van Game of Thrones S8 te donker?

Laat ons starten met één dogma bij MoviePulp.be: een serie kan nooit te donker genoeg zijn. Game of Thrones zette daarmee de trend, want het donkere contrast is immers al jaren één van de trademarks van de populaire HBO-serie. Het allereerste seizoen was in onze ogen nog steeds één van de donkerste in de televisiegeschiedenis. De makers van de serie zeggen ook steeds om hun serie zoveel mogelijk in de donkerste omgeving te bekijken om ten volle te genieten van de gebeurtenissen in Westeros & Essos. Echter was de combinatie met de mistige omgeving die de White Walkers inzette om de draken uit te schakelen in The Great Battle of Winterfell wat teveel van het goede.

TechCrunch rapporteerde bovendien dat heel wat problemen rond de te donkere beelden te maken hadden met het fenomeen van streamen. De kwaliteit van de aflevering voor streamingplatformen is niet ideaal om The Long Night te bekijken. Televisieseries op Netflix, Telenet Play & YUGO, Amazon Prime,… worden immers gecompresst om ervoor te zorgen dat de afleveringen niet haperen als je het kijkt via het internet en dat zorgt uiteraard voor slechtere kwaliteit. Ook is er de factor van LED-technologie in televisies die het zwart niet zo mooi accentueert als pakweg Plasma die op sterven na dood is (zelfs OLED brengt geen soelaas lezen we op het internet). Colour banding zou ook een probleem zijn, gezien de beeld- & computercompressie in combinatie met LED zorgt dat er rond de zwarte beelden banden komen in plaats van gladde zwarte vlakken. Vele liefhebbers van Blu-Ray & 4K zullen dus aan hun trekken komen als de serie op DVD & Blu-Ray verschijnt.

Inmiddels verdedigt cinematograaf Fabian Wagner zijn werk. De man achter o.m. Justice League, Sherlock & Overlord vindt de aflevering niet te donker en legt de schuld vooral bij de kijkers:

“I know it wasn’t too dark because I shot it. A lot of the problem is that a lot of people don’t know how to tune their TVs properly and a lot of people also unfortunately watch it on small iPads, which in no way can do justice to a show like that anyway. Personally I don’t have to always see what’s going on because it’s more about the emotional impact. Game of Thrones is a cinematic show and therefore you have to watch it like you’re at a cinema: in a darkened room. If you watch a night scene in a brightly-lit room then that won’t help you see the image properly.”

 

Misschien iets te kort door de bocht? Wat is jullie mening?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter