Pff, hoe begin ik nu aan dat streamen?

Hoe begin ik nu aan dat streamen

Vlaamse streamingdiensten zijn hot, Disney Plus komt er aan, Netflix is de norm. Met andere woorden, cordcutting is the new black! Nu allemaal goed en wel, maar hoe begin je er aan? Wat heb ik nodig om van start te gaan met streamingdiensten in België? Wat kan ik allemaal kijken en is dat allemaal wel legaal wat ik doe?

Toegegeven, streamingdiensten zijn goed voor de portemonnee (als het toch bij 1 of 2 blijft), maar ze maken het je wel moeilijk. Op het vlak van gebruiksvriendelijkheid is het versnipperd landschap van streaming applicaties niet evident om aan het streamen te beginnen, maar laat ons je begeleiden om wegwijs te geraken in de nieuwe manier om films of televisieseries te kijken waar en wanneer je maar wil.

Microsoft Wireless Display & Chromecast om te atreamen via de browser

Streaming 1.0

Wil je het gemakkelijk? Streamen kan in bijna 100% van de gevallen altijd via een browser. Open de laptop, surf naar de website van de streamingdienst, registreer of abonneer en je kan een film of serie bekijken via de laptop. Handig, toch? Je gebruikt een HDMI-kabel via de laptop om de content te bekijken op een televisiescherm. Wil je geen lastige kabels of wil je laptop gebruiken om de serie of film af te spelen of stop te zetten? Gebruik dan een Chromecast of Wireless Display adapter om via de laptop draadloos de content te casten op een 2de scherm. Hou er wel rekening mee dat er soms wat vertraging zit op de beelden die je cast.

Streaming 2.0

Velen zullen het wel handiger vinden om te streamen via een app, want dat werkt nu eenmaal wat vlotter. Maar daar wordt het al snel wat lastiger voor allerlei redenen.

Hoe begin ik aan dat streamen met Apple TV?

De basis: toestel

We beginnen bij de basis en dat is het toestel. Je kan theoretisch gezien streamen met 5 type toestellen of productgroepen:

De grootste apps zijn toegankelijk op quasi alle productgroepen: Netflix & Amazon Prime Video. YouTube (Kids) eveneens, hoewel we dit even ter zijde zullen houden. Apple is in theorie niet mogelijk op alle productgroepen, gezien je de app Apple TV Plus zoals Apple Music enkel kan gebruiken op een Apple device (voor alle duidelijkheid, binnen de browser kan je wel kijken naar Apple TV Plus als je surft naar tv.apple.com). Daar komt nog eens bij dat Apple het niet toelaat om zijn content via iTunes te casten op een projector of Chromecast vanwege digitale rechten. Als je dus op zoek gaat naar vrijheid, dan zal je eerder moeten kijken naar Android, hoewel Apple TV in het algemeen wel het handigste is om te gebruiken op televisieschermen.

Jongeren grijpen naar smartphone vanwege gemak om te streamen

Vanwege deze redenen grijpen heel wat jongeren meteen naar de smartphone of tablet, want je hebt al dat gedoe niet nodig om aan het streamen te gaan. Echter vinden we het wel de moeite om de effort te doen omdat streamen nu eenmaal leuker is in groep. Als ouder is het ook beter om te werken met casten via televisie of projector, omdat je veel meer kan intraheren met uw kind over wat ze zien en het toestel dat ze gebruiken niet als alleen de zijne zal beschouwen. Smartphone of tablets eigenen kinderen zich algauw toe, terwijl een televisie of projector door heel de familie gebruikt mag worden.

Welk telecomabonnement sluit ik best af om te streamen?

De basis: Het telecomabonnement

Een 2de belangrijke factor is het telecomabonnement, want niet alle content is beschikbaar op een standalone streaming app zoals Netflix of Amazon Prime Video. Proximus & Telenet spelen hier gretig op in door enkel maar bepaalde content aan te bieden als je klant ben bij hen. Voor Telenet heb je de selectie aan series & films van HBO (Game of Thrones, Westworld) via formules zoals Play, Play More & YUGO en apps zoals YUGO & Yelo, terwijl Proximus eerder de selectie van Hulu (Handmaid’s Tale) aanbiedt via zijn formules Movies & Series en de app Pickx. Beide spelers zetten ook meer en meer in op Vlaamse content, hoewel eerder VRT, Telenet & VTM (Go) op deze bal spelen. Theoretisch gezien is er ook nog Mobile Vikings die tot dezelfde groep behoren als DPG Media en in principe VTM Go kunnen koppelen aan elkaar, maar ze hebben dit tot op heden nog niet gedaan. Laatstgenoemde heeft ook een partnership met Walter Presents, de streamingdienst van het Britse Channel 4. In het najaar wordt tot slot de Vlaamse Netflix verwacht, een samenwerking tussen DPG Media & Telenet. 

Nog even het concept van digitale rechten toenaderen: Het kan perfect dat een bepaalde reeks beschikbaar is op Netflix USA of Nederland, maar daarom niet persé op Netflix België. Dit heeft met auteursrecht te maken: Binnen de Europese Unie is afgesproken dat ieder EU-land zijn eigen selectie aan content krijgt en dat de digitale rechten van toepassing zijn op de nationaliteit van het individu. Ben je een Belg? Dan mag je enkel series of films op een streamingdienst bekijken als je de Belgische digitale rechten krijgt van de desbetreffende streamingdienst wiens bibliotheek je inhuurt. Netflix, Amazon, Telenet, VRT, DPG Media & Proximus strijden dus met zijn allen om de Belgische rechten dat vaak exclusiviteit bevat maar ook niet altijd. Dit hangt puur af van de deal tussen de streamingspeler & het content-leverancier. Oh ja, en er zijn ook spelers zoals Scarlet, Orange, Tadaam & EDPnet die hun vingers niet verbranden aan het hele content-gebeuren. 

Een volledig aanbod van de films & series die beschikbaar zijn op streamingdiensten in België vind je hier.

Dus hoe gaat dat streamen nu?

BESLUIT

Goed, waar waren we? Wat hebben we vandaag geleerd op het vlak van streaming ? 

  1. Je maakt dus een selectie aan streamingdiensten in België naar gelang content (film of serie) die je wil zien
  2. voor het toestel dat je op dat moment prefereert
  3. je downloadt de app en begin te streamen als je alleen op een smartphone of tablet kijkt.
  4. Wil je genieten van streamen in groep? Dan cast je de content via het chromecast-symbooltje naar een 2de scherm op een TV of project.
  5. Heb je een smart-TV? Dan heb je geen Chromecast nodig, je cast gewoon naar de televisie of gebruikt de ingebouwde apps.
  6. Heb je geen smart-TV? Maak je oude televisie smart met een Apple TV of Android TV-box.

Duidelijk? Wat stellen wij voor bij MoviePulp.be?  Haal vooral een Chromecast in huis als je wil casten van jouw favoriete streamingapp. Een Apple TV is eveneens handig om iPhone- of iPad-gebruikers te laten casten, maar op het vlak van selectie aan streamingdiensten & gebruiksvriendelijkheid spannen zij de kroon. Een Android TV box of mediaplayer is dan weer een stuk beter te personaliseren. Tot slot is het casten naar een miniprojector een dikke aanrader om het bioscoopgevoel in huis te halen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.