Game of Thrones S08 ****1/2
Van: David Benioff, D.B. Weiss
Met: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau, Iain Glen …
6 afleveringen van ca. 75′
Het epische sluitstuk van de populairste reeks van het afgelopen decennium is nu volledig te bekijken via Telenet Play. De blu-ray en volledige box-set wordt allicht tegen kerst verwacht.
Het verhaal: Het is zover, de White Walkers zijn Westeros binnen gevallen. Op Winterfell wachten een coalitie van Stark getrouwen en volgelingen van Daenerys op de invasie van de dood. Alsof dat nog niet genoeg is, wacht er nog een strijd met Cersei in King’s Landing voor de IJzeren Troon … .
Ons verdict: Vooreerst kan er niet genoeg benadrukt worden hoezeer Game of Thrones z’n stempel heeft gedrukt op de televisiegeschiedenis. Jazeker, al rond de eeuwwisseling toonden ondertussen klassiek geworden HBO reeksen als The Sopranos en The Wire dat televisie méér kan zijn dan alles wat daarvoor op het kleine scherm te zien was. En met name Netflix en andere streaming-spelers zetten hele model waarop we audiovisuele media consumeren op z’n kop. Game of Thrones nam het beste van alles wat ervoor kwam: ingenieuze verhaallijnen, ongeziene plottwisten, onvergetelijke personages, doorwrongen dialogen, vrachtladingen bloederig geweld en ongegeneerd bloot; en voegde daarbij nog een blockbuster-gehalte dat zowat alles op het witte doek van het afgelopen decennium naar huis speelde. Een waarschuwing, wie dit finale seizoen (of eerdere seizoenen tout court) van Game of Thrones nog niet achter de kiezen heeft, stop met lezen. Er wachten een paar stevige *SPOILERS*.
Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones komt rustig op gang. De eerste drie afleveringen spelen zich nagenoeg volledig af op Winterfell, het kasteel van de Starks, en zijn tot het einde van episode 2 bovenal een warm bad van enerzijds nostalgie door personages die nooit eerder, of sinds járen, mekaar gezien en gesproken hebben. Tegelijkertijd zijn ze een suspensevolle voorbode van de epische strijd die wacht vanaf aflevering 3.
Over die ondertussen beruchte aflevering 3 gesproken. Jazeker, ook wij moesten onze 4K tv op de meeste dynamische range zetten om sommige stukken van de strijd te volgen. En ja ook wij hadden graag gezien dat de Night King net iets minder simpel aan z’n eind kwam. Maar dat neemt niet weg, dat dit een staaltje du-jamais-vu spektakel-tv was die eender welke concurrentie van het scherm blaast.
Vanaf aflevering 4 barst de échte strijd om de ijzeren troon los tussen Daenerys en Cersei in alle hevigheid. De snelheid waarmee Daenerys in de voorlaatste aflevering een nog slechtere keuze blijkt als heerser dan de immer villeine Cersei bewijst dat de makers -nog meer dan in seizoen 7- de soms gezapige maar altijd ingenieuze opbouw van de boeken van George R.R. Martin finaal hebben losgelaten. Dat geeft ijzingwekkend spannende ‘televisie’ met méér memorabele én spectaculaire scènes dan je kan bijhouden, maar soms ook momenten die zelfs in een universum bezaaid met draken, zombies en heksen de logica tarten.
De finale aflevering gaat verder op dat elan, met een enerzijds wel verrassende ‘heerser’ over de zeven koninkrijken, en een paar WTF momenten van formaat, maar toch ook een afwikkeling die gezien alles wat ervoor kwam wel net iets te snel en te ‘zoet’ wordt opgediend. Hadden wij liever nog een tweetal meer seizoenen gezien van Game of Thrones, en meer ademruimte gekregen voor de tientallen belangrijkste plotmomenten in dit finale -te korte- seizoen? Jazeker, maar laat niemand je ooit wijsmaken ook het allerlaatste seizoen van Game of Thrones géén absoluut must-see kijkvoer is. De bioscoopfilms van de voorbije 5 jaar die nog maar in de buurt komen, zijn op 1 hand te tellen.
Komende maandag volgt met The Last Watch nog een lange documentaire over een decennium Game of Thrones (uiteraard ook te zien op Telenet Play (More). Verder beloofde HBO minstens een handvol spin-offs mét medewerking van George R.R. Martin. Laat maar komen, Grietje!