Midsommar recensie

Midsommar recensieMidsommar ***

Regie: Ari Aster (Hereditary)

Met Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter, William Jackson Harper, Vilhelm Blomgren, Gunnel Fred, Liv Mjönes, Ellora Torchia, Isabelle Grill, Archie Madekwe, Hampus Hallberg, Levente Puczkó-Smith,…

Speeltijd: 147′

Ga kijken als je hield van Hostel, The Wicker Man & Ritual.

Het verhaal: Een Amerikaans koppel en zijn vrienden reizen naar Zweden om het legendarische Midsommar-festival van een geïsoleerde gemeenschap te bezoeken. Wat als een idyllisch toevluchtsoord begint, gaat al snel over in een steeds gewelddadiger & bizarre competitie in de handen van een heidense sekte.

Ons verdict: Door de internationale vakpers werd Ari Aster’s nieuwste film Midsommar de Wizard of Oz for perverts genoemd. Toegegeven, dat is een statement dat je gerust naast de nieuwe film van de Joodse Amerikaan kan plaatsen, maar ik denk dat we vooral naar Midsommar als een volwassen versie van De Tovernaar van Oz moeten kijken vanwege het feit dat het verre is van wat we verwachtte.

Ari Aster's Midsommar recensie

Met Hereditary toonde Aster ons voor de eerste keer een Westerse film die net zoals een Japanse horrorfilm de viezigheid wilde accentueren in plaats van het actievolle schrikken dat de meeste Westerse horrorfilms omarmt. Met Midsommar zet Ari Aster dankzij de mysterie & symboliek de trend voort en duwt het nog zelfs een stukje verder, want het meest angstaanjagende aan deze 2de film van Ari Aster is het feit dat je het gaat aanvaarden. Door de overbelichte cinematografie, de hemelse muziek & de vakkundige cameraperspectieven voel je jezelf als kijker niet meteen bedreigd en als er dan hier & daar wat mensen in de achtergrond verdwijnen, maak je je niet ongerust. Vooral als er dan nog wat mooie Zweedse meisjes door de pittoreske velden dartelen. Sterker nog, met Midsommar vragen we ons af of Ari Aster al niet meteen van genre veranderde, want de bizarre situaties zullen in sommige gevallen het publiek doen lachen van banaliteit. Dus je kan jezelf wel de vraag stellen of Midsommar effectief een horrorfilm is met deze aspecten in het achterhoofd. Midsommar getuigt ook van een stevige prestatie van de ondersteunende cast, want de hele Zweedse ploeg met namen zoals Gunnel Fred, Isabelle Grill & Liv Mjönes blazen de hoofdcast van hun sokken. Misschien wel een verloren kans voor Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter & William Jackson Harper. Tot slot is Midsommar een indrukwekkende 2 uur en een half lang, maar ook dat voelt aan als een wandeling in het park.

Kortom, Midsommar is een bizarre & rare film die toch opnieuw het vakmanschap van Ari Aster toont. Voor de filmhebbers van de regisseur…

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter