Redbad Telenet Play More recensie

Redbad ***

Van: Roel Reiné (Michiel de Ruyter)

Met: Gijs Naber, Jonathan Banks, Derek De Lint, Tibo Vandenborre, Loes Haverkort, Jack Wouterse, Gene Bervouts

Speelduur: 160′

Nederlandse spektakel film die helaas ook enigszins kraakt onder zijn eigen ambitie. Wel aan te raden voor liefhebbers van het betere middeleeuwse beuk- en slagwerk. Nu op Telenet Play More.

Het verhaal: De lage landen, ergens in de 8ste eeuw na Christus, de Franken willen heel West-Europa onder hun knoet én die van de kerk krijgen, Redbad moet zijn ‘vrije volk’ verenigen om tegenstand te bieden tegen de invasie.

Ons verdict: Roel Reiné is een geval apart. Waar hij zich in zijn buitenlandse exploten meestal tevreden stelt met een rol als succesvolle broodfilmer van straight-to-disc/stream B-sequels als The Scorpion King 3, Death Race 2, en (het overigens aan te raden, red.) Hard Target 2, wil hij zich in zijn ‘lokale’ producties ontpoppen als een bastaardkind van Ridley Scott, Zack Snyder en Michael Bay. Dat pakte enkele jaren geleden prima uit met Michiel De Ruyter, één van de populairste films boven de Moerdijk sinds Zwartboek. Met het naar Nederlandse normen peperdure Redbad, viel alles minder financieel in een plooi. Minder dan 100.000 bezoekers voor een prent van 8 miljoen euro, dat mag terecht als flop te boek staan. Benieuwd wat dit betekent voor het volgende geplande historische epos van Reiné over Willem Van Oranje?

Betekent dit dat Redbad als film totaal de mist in gaat? Ja en nee. Jazeker, hij duurt minstens een half uur te lang (maar dat kan je ook zeggen van het gros van de Hollywoodblockbusters), narratief zitten er plotgaten van formaat, de historische blunders zijn voer voor een urenlang drinkspelletje, en de slow motion valt meer dan eens in herhaling.

Maar ondergetekende heeft toch ook wel respect voor de ambitie die de makers hier ten toon spreiden. Redbad oogt nergens als een film uit de Hollandse polder (of de Vlaemsche klei – De Leeuw Van Vlaanderen is -meestal- vér weg, red.) en doet het met het lunchcateringbudget van een pakweg Justice League beter, of even goed dan vele Amerikaanse producties – ook in de soms staalharde veldslagen en andere spektakelscènes. Daarenboven zit het (op enkele missers in kleinere rollen na, red.) wel goed met de casting. Gijs Nader (die je misschien kent uit Penoza, red.) heeft de perfecte uitstraling om een Nederlandse Braveheart neer te zetten. En ook de slechteriken van dienst Jonathan Banks (uit Breaking Bad, red.) en de Vlaming Tibo Vandenborre kwijten zich meer dan van hun taak. Alhoewel de soundtrack weliswaar iets té nadrukkelijk naarboven komt, zeker in de dialoogscènes, hebben wij nog nooit een film tegengekomen in de lage landen met zulk een rijke Hans Zimmer-achtige ‘score’.

Kortom, als je even tijd hebt, en niet gillend wegloopt van enig bombast, valt er best plezier te beleven aan deze nodig middeleeuws wapengekletter in het ‘Neerlands’.

Bekijk alvast de trailer van Redbad.

 

 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter