Outlaw King Netflix recensie

Outlaw King ****1/2

Van: David MacKenzie (Hell or High Water)

Met: Chris Pine, Aaron Taylor-Johson, Stephen Dillane

Speelduur: 120′

Outlaw King is nu te streamen op Netflix. Dikke aanrader voor fans van historische epen à la Braveheart en Kingdom of Heaven.

Het verhaal: Wanneer de Engelse koning zijn woord breekt, en rebel William Wallace alsnog vierendeeld, komen de Schotse edelen onder leiding van Robert The Bruce alsnog in opstand. Ze moeten het opnemen tegen het machtige Engelse leger … .

Ons verdict: Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar eindelijk komen de Netflix Original Films op hetzelfde niveau als (sommige) series. Outlaw King is daar het perfecte voorbeeld van. Een stevig historisch epos voor en door volwassenen dat door de traditionele Hollywoodstudio’s anno 2018 bijna niet meer gemaakt wordt, maar waar zeker een publiek voor is. Hoewel het verhaal lang niet gelijklopend is, is Outlaw King de facto een sequel op Braveheart, Mel Gibson’s magnum opus. En net zoals die laatste dompelt Outlaw King je van het prille begin onder in de grimmige Middeleeuwen.

Regisseur McKenzie -die ons eerder verblijdde met Hell or High Water– schuwt het bloed, bloot en geweld nergens. Game of Thrones -minus de draken en White Walkers- is nergens ver weg. Maar hij weet naast de vele heerlijk in beeld gebrachte veldslagen ook een interessant klassiek verhaal te vertellen dat van begin tot einde boeit. Het helpt natuurlijk ook dat hij naast Chris Pine (die een meer voldragen Schots accent weet neer te zetten dan Mel Gibson destijds, red.) vooral heeft gekozen voor karakterkoppen in plaats van grote namen.

Outlaw King is één van die zeldzame recente films die voor ons part nog ietsje langer had mogen duren. Bij momenten springt het plot net iets te snel van hoogtepunt naar hoogtepunt. Naar verluidt zit er ergens nog een director’s cut van 30 minuten langer verscholen in de kluizen van de makers. Wij kijken er alvast naar uit. Maar voorlopig: must-see voor elke Netflix abonnee!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter