Black Mirror’s Bandersnatch recensie op Netflix België

Black Mirror's Bandersnatch recensie op Netflix BelgiëBandersnatch *** 1/2

Regie: David Slade (Black Mirror’s Metalhead, American Gods, Hannibal)

Met Fionn Whitehead, Will Poulter, Craig Parkinson, Alice Lowe, Asim Chaudhry,…

Speeltijd: 90′

Ga kijken als je hield van The Matrix, Adjustment Bureau, High-Rise & andere Philip K. Dick-geïnspireerde films & series.

Het verhaal: Stefan Butler is een jonge programmeur die zijn favoriete fantasyboek in een 8-bit game probeert te gieten, maar al snel lijkt zijn realiteit te vervagen met dat van het spel.

Fionn in Black Mirror's Bandersnatch

Ons verdict: De Britse anthologieserie Black Mirror die sinds 2011 kijkt als een bloemlezing heeft al heel wat cult voor zichzelf gecreëerd en Netflix speelt hier handig op in. Met deze nieuwe en eerste Black Mirror-film kondigde de populaire streamingdienst zelfs vanuit het niets Bandersnatch aan zonder enige vorm van aankondiging naar pers of influencer. Bovendien gaat de streamingdienst nog verder door met Bandersnatch de eerste interactieve film op zijn platform aan te brengen, waarin je zelf kan kiezen hoe het verhaal van de jonge Stefan Butler kan eindigen. Daarmee maakt het van zowel het format als het verhaal een primeur.

Echter zorgt het format al meteen voor zijn zwakte: Het feit dat je als kijker zoveel keuze hebt, zorgt er misschien voor dat je een waar point-and-click adventure gaming-gevoel krijgt, maar de vertelling gaat daardoor deels verloren. Zeker als je weet dat je als kijker met bepaalde keuzes in een soort van loophole terecht komt, waarop je daarna ‘de juiste keuze’ moet maken van de regisseur. Het zorgt er ook meteen voor dat de structuur met z’n 5 mogelijke eindes & miljarden variaties verloren gaat en de opbouw van Bandersnatch ondanks de voortreffelijke 70ies enscenering & cinematografie niet tot zijn recht komt. Het concept vol metafictie is in het algemeen weer van topniveau voor een Black Mirror-productie met heerlijke referenties naar Philip K. Dick’s oeuvre en zelfs persoonlijke leven vol paranoïde dankzij o.m. het gebruik van stimulerende & hallucinerende middelen. Ook doen we weer ons petje af voor de acteerprestatie van Fionn Whitehead & Will Poulter die de paranoïde wereld zonder gevoel voor controle bij de personages . Tot slot voelt ook deze eerste Black Mirror-film weer iets te kort aan naar onze persoonlijke mening.

Kortom, de Black Mirror-film Bandersnatch is een succesvolle poging van een interactieve film, maar het gloednieuw concept overstijgt de klassieke cinemafilm tot hiertoe nog niet. Stream het alvast via jouw mobiele telefoon op Netflix!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter