Dunkirk recensie

Dunkirk *****

Regie: Christopher Nolan (The Dark Knight, Inception)

Met: Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Harry Styles, Tom Rylance, Cillian Murphy, Tom Hardy, Kenneth Branagh

Speelduur: 100′

Ga kijken naar deze magistrale brok cinema als je wil voelen hoe het was om mee te vechten in WOII. Must-see!

Het verhaal: Frankrijk 1940, 400 000 Britse soldaten zitten als ratten in de val op de stranden van Duinkerke. Hun enige hoop op evacuatie, een handvol moedige piloten en duizenden veelal gammele burgerbootjes … .

Ons verdict: Dunkirk is het zoveelste bewijs van de ongeëvaarde positie van regisseur Christopher Nolan in Hollywood. In een zomer die alweer wordt gedomineerd door sequels, reboots, en andere extended universes speelt Nolan het klaar om een pure brok cinema vérité af te leveren die als een eenzame parel prijkt aan het cinematografisch universum. Dunkirk heeft géén franchise potentieel, amper een bekende naam op de affiche én vertelt het verhaal van één de grootste nederlagen van een westerse mogendheid aller tijden. En toch zit je van de allereerste seconde tot de allerlaatste nagelbuitend op je cinemastoeltje. Faut le faire!

Hoe Nolan het precies klaarspeelde, dat bekijken we graag op de hopelijk uitgebreide making of op de 4K Blu-Ray binnen enkele maanden. Vast staat dat kosten noch moeite werden gespaard om de aftocht van het Britse leger aan het begin van WOII op zo een waarheidsgetrouw mogelijke manier in beeld te brengen. Nolan deed een beroep op een monsterbudget om alle drama, spektakel en spanning letterlijk ‘in beeld’ te brengen. Anders dan bij 95% van de hedendaagse blockbusters bevat Dunkirk géén overdaad aan CGI, géén ellelange speelduur die eerder werk van Nolan zoals Interstellar enigszins een vermoeiende zit maakten, noch enige over-the-top last-minute toegeving aan de studio-bonzen. Zelfs de PG-13 rating stoort voor een keer niet. Die Duitse bommenwerpers die je werkelijk uit je bioscoopzetel doen daveren, de Britse oorlogschepen die kapseizen, zijn gewoon écht! Net als de emoties op de gezichten van de veelal onbekende rasacteurs die Nolan wist te verzamelen.

Vintage Nolan zijn de drie ingenieus in elkaar vervlochten verhaallijnen die je middenin de actie plaatsen vanuit verschillende gezichtspunten: die van paar jonge soldaten, een stel vechterspiloten en een visser die met zijn zoon richting de chaos van de Franse stranden trekt. Hulde ook aan componist Hans Zimmer die met zijn indringende soundtrack werkelijk de spanning naar ongeziene hoogtes drijft en zo één van de personages verwordt. Het is waarschijnlijk geleden van John Williams anno Jaws dat de muziek nog zo een integraal onderdeel van een blockbuster was. Als Zimmer met zijn werk voor Dunkirk volgend jaar geen Oscar pakt weten wij het ook niet meer!

Dunkirk is tegelijkertijd cinema op zijn puurst als op zijn meest episch, én voorlopig dé strafste film van 2017. Een zeldzame must-see op het zo grootst mogelijk witte doek in jouw buurt dat je moet gezien hebben. Instant klassieker!

Bekijk alvast een interview met Christopher Nolan over Dunkirk.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter