The Laundromat Netflix recensie

The Laundromat Netflix recensieThe Laundromat ***

Regie: Steven Soderbergh (Unsane, Traffic, Ocean’s Eleven)

Met Gary Oldman, Meryl Streep, Antonio Banderas, Matthias Schoenaerts, David Schwimmer, Jeffrey Wright, Sharon Stone,…

Speeltijd: 95′

Ga kijken als je hield van The Big Short, The Post & The Hummingbird Project.

Het verhaal: In 2015 lekte een grote verzameling aan vertrouwelijke documenten naar de pers over het advocatenkantoor Mossack Fonseca en het constructies om via off shore countries geld te versluizen en minder belastingen te betalen. Dit is het begin van wat later bekend werd als de Panama Papers en The Laundromat geeft een overzicht van hoe dit allemaal is kunnen gebeuren.

Gary Oldman & Antonio Banderas in The Laundromat door Steven Soderbergh op Netflix België

Ons verdict: Kapitalisme, communisme, nepotisme,… Zolang het over de portemonnee gaat, is er weinig verschil. Zeker in de huidige tijden waar globale (hyper)kapitalisme hoogtij viert en laat dat het nieuwe onderwerp zijn van Steven Soderbergh’s Laundromat voor Netflix.

Toegegeven, het is niet de eerste film waar de Amerikaanse cineast uit Atlanta op een toch wel betrekkelijk commerciële manier probeert zijn maatschappijkritische blik te werpen, maar The Laundromat is op dat vlak niet meteen zijn beste euvre als je het o.m. vergelijkt met Traffic of Side Effects. The Laundromat is met bijna 100 minuten film niet zijn langste film, maar het voelt vanwege de verschillende takes die slecht in elkaar overlopen als langdradig aan. OK, het wacky-gehalte van de film, mooi omarmd door Gary Oldman & Antonio Banderas, mag er zijn, maar wordt niet goed uitgespeeld door de middelmatige combinatie van muziek & editing. Zelfs (de rol van) Matthias Schoenaerts & Meryl Streep overtuigden ons niet in The Laundromat. Spijtig. Het toont weer dat dit soort verhalen beter in documentairevorm bestaan en in het genre Spotlight echt wel een uitzondering was. Het einde mag er overigens zijn en maakte voor ons heel veel goed met zijn achterliggende boodschap waarbij een Jane Doe alles letterlijk & figuurlijk wegstript om tot openbaring te komen.

Kortom, Steven Soderbergh’s The Laundromat staat voor een reden op Netflix. Niet meteen het beste werk van de regisseur. Voor de liefhebbers van The Big Short & The Post, maar geen noemenswaardige film in zijn genre.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter