The Mustang logo

The Mustang recensie op het Film Fest Gent 2019

The Mustang recensieThe Mustang ****

Regie: Laure de Clermont-Tonnerre (The Act, Rabbit)

Met Matthias Schoenaerts, Bruce Dern, Jason Mitchell, Josh Stewart, Noel Gugliemi, Gideon Adlon, Connie Britton,…

Speeltijd: 96′

Ga kijken als je hield van O.G., The Horse Whisperer & Rundskop.

Het verhaal: Roman Coleman is een gewelddadige veroordeelde die de kans krijgt om deel te nemen aan een revalidatieprogramma waarbij wilde mustangs uit de natuur worden geplukt om opgeleid te worden tot paarden voor menselijk gebruik.

The Mustang recensie op het Film Fest Gent 2019

De setting: Film Fest Gent! Elk jaar in oktober is de stad Gent het decor van een filmfestival, dat aan zijn 46ste editie toe is, en stelt ruim 100 langspeelfilms & 50 kortfilms voor uit de gehele wereld aan een publiek van ruim 100.000 toeschouwers. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna & Gustavo Santaolalla. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Met zijn focus op filmmuziek behoort Film Fest Gent na Cannes, Venetië en Berlijn tot de top 5 onder de Europese filmfestivals met een eigen karakter. Film Fest Gent wordt van 8 tot en met 18 oktober 2019 georganiseerd met dit jaar films zoals Les Miserables, The Mustang, JoJo Rabbit, A Hidden Life, Le Mans 66, Vlaamse film All of Us & de televisieserie War of the Worlds.

Matthias Schoenaerts schittert in The Mustang

Ons verdict: Groot nieuws een tijdje terug: Sundance Film Festival programmeerde in het voorjaar van 2019 The Mustang met onze Antwerpse trots Matthias Schoenaerts en dat is geen toeval. Het filmfestival werd immers opgericht door acteur Robert Redford (tevens producent van deze film) die net voor de eeuwwisseling met The Horse Whisperer de paardenliefhebber in de palm van zijn hand liet eten. Voor ons Belgen is er nu eindelijk bevredigend nieuws, want The Mustang wordt vertoond op het toonaangevend Film Fest Gent als slotfilm, wat betekent dat wij hem eindelijk te zien krijgen in België.

Al vanaf de eerste minuut ontgoochelt The Mustang door Franse regisseuse & gewezen actrice Laure de Clermont-Tonnerre (Les Aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec) niet met een mooie interlude ter voorbereiding op het gevangenisverhaal van hoofdpersonage Roman Coleman die in The Mustang oog in oog komt te staan met zichzelf. De ideale rol voor Schoenaerts die in Rundskop een hoofd zoals een paard had, maar voor The Mustang met het koppig hoofd van een wild paard moet omgaan. Schoenaerts doet het dan ook, vanwege zijn ervaring op de Vlaamse set van Roskam, beter dan zijn ondersteunende cast waaronder namen zoals Bruce Dern, Josh Stewart & Jason Mitchell en zelfs beter dan Jeffrey Wright met de HBO-film O.G. vanwege opnieuw zijn balans tussen zijn stoere overkomen & emotionele finesse (tegenover paarden deze keer). Wat zijn we toch fier op die gast van ‘t Zuid bij MoviePulp.be. Het verhaal van The Mustang kleurt verder niet veel buiten de lijntjes met een veilige film editing & sobere cinematografie in een speelduur die perfect bijdraagt tot de authenticiteit van het stofferige Amerikaanse Wilde Westen. Een potentiële Oscar-film, hoewel het vanwege zijn deelname aan Sundance nooit zal meedingen voor een beeldje. Belangrijker is echter dat het een NHK Award won voor cineaste Laure de Clermont-Tonnerre die nieuwe opportuniteiten zal krijgen om zichzelf te ontplooien. Nieuwe Europese Sofia Coppola in de making? Want tegenover Greta Gerwig’s Lady Bird staat de Mustang niet mis.

Met andere woorden, met The Mustang zet Matthias Schoenaerts zijn beste prestatie neer in een Amerikaanse film. Het is zowaar een klein (internationaal) vervolg op Rundskop. Ga dat zien op Film Fest Gent!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter