American Ultra – DVD recensie

AMERICAN ULTRA – ***1/2

Regie: Nima Nourizadeh

Cast: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Connie Britton

Speeltijd : 1u36min

 

Ga kijken als je hield van Adventureland, The Man from U.N.C.L.E. en Ant-Man.

Verhaal:

Het gezapige leven van stoner/podhead (hoe je ze ook noemt) Mike Howell en Phoebe Larson (Jesse Eisenberg en Kristen Stewart respectievelijk) dat voornamelijk bestaat uit joints krullen, voor de buis hangen en joints paffen, beleeft een omwenteling wanneer twee CIA-agenten hem, om de vakjargon te gebruiken, te ‘neutraliseren’. De film zelf krijgt ook een omwenteling wanneer blijkt dat het wegwerken van een stoner, en dan zeker deze, geen koud kunstje lijkt: Howell beschikt over krachten en technieken die hij zelf niet kent en panikeert bij het zien van de twee roerloze lichamen van de CIA-agenten. De toon is gezet en de bal is gaan rollen.

 

Verdict:

Natuurlijk is er nog meer verhaal dan dat, want na die eerste vechtscène komt al gouw de aap uit de mouw dat Howell zelf een geheim agent is en het subject van een nog geheimer project die helaas ten einde loopt. Daarom wil de CIA hem weg, maar nu blijkt dat het proefkonijn scherpere tanden heeft dan gedacht en tegen zijn vorige superieuren keert. Jason Bourne on drugs? Mocht je op zoek zijn naar een dergelijke parodie die de clichés van het genre uitkiemt en er zijn eigen komieke draai aan wilt geven, dan ben je bij deze actiekomedie aan het verkeerde adres. Indien je deze dvd in je speler schuift, mag je iets volledigs origineels en creatief verwachten: u leest het goed deze ogenschijnlijke parodie is een onafhankelijk werk met, om het internetjargon voort te zetten, original content. That’s right!

Niet alleen bestaat de cast uit een opmerkelijke set van acteurs, maar deze brengen ook een degelijke set van personages naar voren. Personages met een menselijke dimensie: de bezorgdheid van Mike’s ex-baas of de relatie tussen hem en zijn vriendin. Ook Topher Grace heeft een genietbaar bad guy-karikatuur van jonge ambitieuze CIA-baas én Walton Goggins (wellicht bekend voor The Shield-fans) kruipt in de rol van een losgeslagen geheim agent. Bij die laatste hebben ze ook een groot stuk van zijn menselijke dimensie weggeknipt.

 

Besluit:

Daarnaast passen de andere ingrediënten van deze film, de actie, muziek, tempo van het verhaal, samen als een kalkoen op Kerstmis en net zoals deze keer je er voldaan van terug. Een creatieve komedie met originele personages en een leuke actie-twist eraan.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter