Unsane Blu-Ray recensie

Unsane Blu-Ray recensieUnsane ****

Regie: Steven Soderbergh (Traffic, Erin Brockovich, Ocean’s 11)

Met Claire Foy, Joshua Leonard, Juno Temple, Amy Irving, Zach Cherry, Jay Pharoah, Matt Damon,…

Speeltijd: 98′

Ga kijken als je hield van Side Effects, A Cure for Wellness & 22 July.

Het verhaal: Sawyer Valentini wordt tegen haar weten in opgenomen in een instelling voor mentaal gestoorden. Haar eenzaamheid, depressie & paranoia rondom het stalken van haar ex-vriendje David blijkt problematisch volgens de dokters. Wat is er aan de hand?

Claire Foy, Juno Temple & Joshua Leonard in Unsane

Ons verdict: Grote verontwaardiging bij onze redactie toen we te horen kregen dat de nieuwste film van Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh niet in Belgische bioscopen zou verschijnen. Soderbergh heeft misschien een wisselend repertoire (Haywire, anyone?) voor de doorsnee Belgische kijker die hem vooral kent van de populaire Ocean’s Eleven-franchise, maar met Oscar-films zoals Traffic & Erin Brockovich weten we dat de man sterk uit de hoek kan komen. Unsane stond bij ons dan ook in sterke papieren: Het was de eerste film die volledig geschoten werd met een iPhone (of eerder gezegd meerdere iPhones) en met castleden zoals Claire Foy (First Man, The Crown), Amy Irving (Alias, Traffic) & Juno Temple (Vinyl) had het een mooie namen te pakken voor een onafhankelijke filmproductie. Op het vlak van cameraperspectieven & cinematografie kunnen alleen maar verbouwereerd zijn met wat de Amerikaanse cineast brengt met Unsane, maar ook met het plot laat Unsane wat van zich zien. Net zoals met het geslaagde Side Effects tast Soderbergh opnieuw de grenzen van de zorgsector af en Unsane gaat een stuk verder door net zoals in A Cure for Wellness het dogma aan te kaarten dat we zomaar vanzelfsprekend geholpen worden door actoren in de zorgsector gaande van ziekenhuizen, dokters, psychiatrische instellingen,… Zeker in het kapitalistische Amerika. Opnieuw laat Claire Foy na The Crown en het recente First Man wat van zich zien, want ze trekt op haar eentje de hele film voorwaarts. Unsane kent tot slot in onze ogen op geen enkel moment een dipje doorheen zijn betrekkelijk kort maar krachtige speelduur, maar we moeten bekennen dat Unsane zeer slecht van start gaat in zijn eerste 15 minuten. Als je doorheen deze zure appel bijt, ontdek je snel een pareltje van een film.

Kortom, Unsane is weer een geslaagde poging van Soderbergh om vernieuwend te zijn. Spijtig dat deze iPhone-film het nooit tot in de bioscoop heeft gehaald. Voeg het toe aan de filmcollectie!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter