Vinyl DVD review

HBO's Vinyl poster Vinyl ****

Bedenkers: Terrence Winter, Martin Scorsese & Mick Jagger

Met Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Paul Ben-Victor, Ray Romano, Juno Temple, Ato Essandoh, Birgitte Hjort Sørensen, Annie Parisse, Armen Garo, Lena Olin,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van The Get Down met een Mad Men-achtergrond.

Het verhaal: Richie Finestra is een record man die op het punt staat zijn zinkend schip van een platenlabel American Century te verkopen aan het Duitse PolyGram, maar een wilde ingeving en wat lijnen coke zet hem terug op de rails om op zoek te gaan naar nieuw talent…

De cast van HBO's Vinyl met o.m. Olivia Wilde & Bobby Cannavale

Ons verdict: HBO had in 2016 groot nieuws: niemand minder dan Martin Scorsese gaat samen met rocklegende Mick Jagger een serie maken over de rock ‘n roll in de jaren ’70 en Terence Winter, de man achter Boardwalk Empire , The Sopranos & The Wolf of Wall Street mag de heleboel bij elkaar schrijven. Een prachtig idee op papier, maar in praktijk werd de serie door HBO afgevoerd na 10 afleveringen. So what happened?

Eerlijk gezegd, we weten het niet goed, maar één ding is zeker: Vinyl begint als een ontgoocheling. De serie gaat van start met een formidabele pilot die kan fungeren als een typische langspeelfilm van grootmeester Scorsese himself in plaats van een legendarisch verlengde van een Michael Jackson-clip, maar goed. Eens de setting werd gezet, gaat het aflevering per aflevering bergaf met de serie. Bobby Cannavale mag misschien goed zijn in het snuiven van eindeloze lijnen cocaïne en zijn hoofd op de cover ziet er perfect uit als Dave Gahan van Depeche Mode, zijn allure & dialogen laten heel wat keren te wensen over. Enkel de mooie verschijning van Olivia Wilde zorgde ervoor dat we de hele serie verder zagen, maar vanaf aflevering 6 ‘Cyclone’ door The Killing-regisseuse Nicole Kassell komt er een stevige straal licht door de tunnel. De glipse van genialiteit hier en daar in combinatie met een heerlijke rock ‘n roll soundtrack staat in fel contrast met het onnatuurlijk mixen van de muziekgenres en de mislukt pogingen om artiesten zoals Hannibal, Andy Warhol, Alice Cooper, Led Zeppelin, The Beach Boys, Elvis, John Lennon & David Bowie te vertolken door B-acteurs. Vinyl is een stuk minder vlot en hapklaar als zijn tegenhanger Netflix’ The Get Down en dat doet je twijfelen. Maar de laatste aflevering ‘Alibi’ valt perfect in elkaar tot het niveau dat de serie van flop naar top gaat met een knotsgek Mick Jagger-effect & nostalgische verwijzingen naar The Sopranos en maffia-verfilmingen zoals Goodfellas. The best recovery in television history, my friends!

Besluit: Schoenmaker, blijf bij uw leest. Wat werkt voor cinema werkt niet altijd voor televisie. Vinyl was niet het schot in de roos dat Martin Scorsese zocht voor zijn tv-carrière. Maar met wat coke & alcohol is deze serie best legendarisch te noemen. Zonder zie je het vooral als een vervolgen kans van Scorsese om een meesterwerk te maken.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter