Mad Men – Seizoen 1 tot 7 review

xMad Men – Seizoen 1 t.e.m. 7 *****

Bedenker: Matthew Weiner (The Sopranos)

Met Jon Hamm, John Slattery, Christina Hendricks, January Jones, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, Jared Harris, Jessica Paré, Alison Brie, Kiernan Shipka, Rich Sommer, Aaron Staton, Robert Morse, Kevin Rahm, Christopher Stanley,…

Speeltijd: 7 seizoenen / 13 afleveringen per seizoen / 50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van A Single Man.

Het verhaal: We ontmoeten de mysterieuze Donald Draper, het creatieve genie achter advertising agency Sterling Cooper, die Peggy Olsen aanneemt als secretaresse en zich meteen moet bewijzen tegen de hoofd van de secretaresses Joan Holloway.

Mad Men wallpaper

Ons verdict: Als de revolutie van kwaliteitsvolle Amerikaanse series in opmars kwam eind jaren 2000 door o.m. HBO & later Netflix, mogen we nooit de impact onderschatten van AMC’s hitserie Mad Men.

De manier waarop de bedenker Matthew Weiner de jaren ’60 terug tot leven laat komen in een traditioneel Amerikaans mediabureau was anno 2007 baanbrekend en zette een trend voor content op zowel het kleine als grote doek. Plotseling kwam er aandacht voor ouderwets meubels in Danish design & strakke maatpakken van de jaren stillekes op de set van een televisieserie. Hipsters kwamen opdagen vanuit het niets en dweepten met hun serie: Mad Men. Maar niet enkel dat, ook de thema’s van de jaren ’60 komen steevast aanbod: de maanlanding van Apollo 11, de Vietnamoorlog, Civil Rights Act, de moord op president J.F. Kennedy, de uitvinding van de kleurentelevisie,… Stuk voor stuk historische momenten die de revue passeren in combinatie met de casual style van de hoofdcast Christina Hendricks, John Slattery, January Jones, Elisabeth Moss, Jared Harris en als kerst op de taart Jon Hamm.

De familie van Donald Draper

Kleine kanttekening toch wel. Tegen het einde van de serie (respectievelijk seizoen 6 & 7) wordt er buiten de geweldige prestatie van de Canadese actrice Jessica Paré weinig bijgedragen aan het script van de advertentiemannen. Alsook lijkt het alsof de scenaristen buiten mooie decors geen inspiratie meer hadden om iets te vertellen buiten de zoveelste keer dat Don op zoek gaat naar zichzelf (en een andere vrouw). Maar dat houdt niet tegen dat je meer van hetzelfde wil zien tot het absolute einde. En de eindeloze symboliek achter de ongesproken dialogen, de mise-en-scène en geweldige selectie vergeten muziekklassiekers tijdens de eindgeneriek maken Mad Men gewoon een legende.

Besluit: Mad Men is legendarisch en behoort tot één van de beste series aller tijde. Spijtig dat de laatste seizoenen wat verloren gaan in het overaanbod aan televisieserie (en de laatste afleveringen een beetje tegenvallen).

Eén reactie op “Mad Men – Seizoen 1 tot 7 review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter