First Man recensie op Film Fest Gent

First Man recensie op Filmfestival van GentFirst Man *** 1/2

Regie: Damien Chazelle (La La Land, Whiplash)

Met Ryan Gosling, Claire Foy, Kyle Chandler, Pablo Schreiber, Ciaran Hinds, Corey Stoll, Jason Clarke,…

Speeltijd: 141′

Ga kijken als je hield van Interstellar, The Martian & Gravity.

Het verhaal: We zien het leven van Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, de eerste man die een voet op de maan zette op 20 juli 1969.

Bad Times at the El Royale op Film Fest Gent

De setting: Het Film Fest Gent is al sinds 1974 een vaste waarde in België. Elk jaar in oktober stelt het Filmfestival van Gent ruim 100 langspeelfilms en 30 kortfilms voor uit de gehele wereld. De afgelopen jaren wist het festival een publiek van ruim 100.000 toeschouwers aan te trekken. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks ook een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan grote componisten. Dit jaar zijn er mooie filmreleases gepland zoals Girl, Niet Schieten, First Man, Beautiful Boy,…

Ons verdict: Damien Chazelle schudde heel Hollywood (en ook onze redactie) wakker met zijn sublieme prestatie achter de schermen van La La Land. Het opkomende talent zette meteen de puntjes op de i op het vlak van ambitie door een autobiografische film te maken rond het leven van Neil Armstrong, de eerste man die op de maan wandelde. Niemand minder dan Ryan Gosling (Blade Runner 2049, The Notebook, La La Land) werkt opnieuw samen met de jonge Amerikaan om First Man te brengen en met namen zoals Claire Foy (The Crown) & Kyle Chandler (Bloodline, Godzilla: King of Monsters) ontbreekt het niet aan talent op het grote doek.

Ryan Gosling in First Man recensie

Hoewel Christopher Nolan het historisch beeldmateriaal van de maanlading allesbehalve authentiek & geloofwaardig vindt, zoekt Chazelle zijn inspiratie wel bij de meesterlijke regisseur van de jaren 2000 om First Man te brengen. Net zoals Interstellar krijgen we een indrukwekkend emotionele dimensie die beklijvend is voor de film- & ruimteliefhebber maar ook de doorsnee familie een traantje zal doen wegpinken. De cinematografie is dan weer vergelijkbaar met Gravity en het plot bevat survival-elementen van The Martian maar de opbouw van First Man verre van een Gravity of Interstellar is. Met een speelduur van bijna 2 uur en een half mag het dan ook niet verbazen dat de opbouw in First Man zoek is en First Man een heel middenstuk bevat dan onder niveau presteert tegenover het begin & het einde. De interactie tussen Ryan Gosling & Claire Foy is tot slot van topniveau en ook de supporting cast zoals Jason Clarke, Kyle Chandler, Ciaran Hinds & Corey Stroll leveren in onze ogen uitstekend werk. Topprestatie van de cast!

Kortom, met First Man bevestigt Chazelle zijn ambities, maar ondanks de hulp van Spielberg zijn ze een stuk onder het niveau dan Interstellar. Maar te zwijgen over zijn voorgaande werk met Whiplash aan kop.