De nieuwe Blade Runner 2 recensie in IMAX

Algemene Blade Runner 2049 posterBlade Runner 2049 *****

Regie: Denis Villeneuve (Arrival, Prisoners)

Met Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Robin Wright, Ana de Armas, Dave Bautista, Sylvia Hoeks, Sallie Harmsen, Barkhad Abdhi, Mackenzie Davis,…

Speeltijd: 163′

Ga kijken als je hield van Sin City in een TRON: Legacy-jasje of de vorige Blade Runner uiteraard.

Het verhaal: Het vervolg op de originele Blade Runner. We volgen het eenzame leven van de Blade Runner, detective K, in het Los Angeles van het jaar 2049.

Ryan Gosling en Ana de Armas in Blade Runner 2049

Ons verdict: Eindelijk. Het is sinds The Matrix-franchise geleden dat een regisseur zoveel tijd en energie heeft gestopt in het maken van een belevening rond een film. Denis Villeneuve is ambitieus en terecht, als je kijkt naar memorable films door de Canadese topregisseur zoals Prisoners, Sicario & Arrival die kunnen pretenderen het niveau te halen van Christopher Nolan‘s films. En we mogen Ridley Scott niet vergeten die met zowel Alien als Blade Runner de eerste legendarische science fiction films bracht en op zijn leeftijd halstarrig op zoek is naar een waardering van zijn bekroond werk met een filmuniversum dat het niveau van Star Wars evenaart.

Ryan Gosling in de woestijn van Blade Runner 2049

Anyway, the stakes are high en Villeneuve kraakt niet. Sterker nog, met Blade Runner 2049 brengt Villeneuve bijna 3 uur topcinema die de orginele filmklassieker alleen maar amplifieert en die gewikt speelt met het originele kortverhaal Do Androids Dream of Electric Sheep? door futurist Philip K. Dick. De vormgeving, cinematografie & enscenering is één van de meest ambitieuze pogingen die we hebben gezien om een filmklassieker nieuw leven in te blazen en Blade Runner-fans zullen genieten van de mysterieuze neo noir symboliek van deze Blade Runner revival. De nieuwe generatie Blade Runner-acteurs met veraan aan kop Ryan Gosling gevolgd door Ana de Armas, Dave Bautista & de Nederlandse Sylvia Hoeks zijn een perfecte toevoeging aan de distopische wereld van Blade Runner ingezet door Harrison Ford, Rutger Hauer & Sean Young. Echter spijtig dat Jared Leto dreigt een nieuwe Johnny Depp te worden met zijn geweldige kostuums maar ‘net niet’ dialogen. De filmliefhebbers met voortreffelijke arendsogen zullen ook de duidelijke handtekening van Villeneuve terugvinden hoewel hij deze keer experimenteert met industriële muziek voor zijn spanningsopbouw. Geweldig!

Besluit: Blade Runner 2049 is een prachtig stuk en na Arrival opnieuw een schot in de roos voor Denis Villeneuve. Proficiat, Sir Ridley Scott!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter