Blade Runner: The Final Cut Blu-Ray review

Blade Runner: The Final Cut posterBlade Runner: The Final Cut **** 1/2

Regie: Ridley Scott (Alien, Gladiator)

Met Harrison Ford, Rutger Hauer, Edward James Olmos, Sean Young,

Speeltijd: 117′

Ga kijken als je hield van Alien, A Scanner Darkly en Minority Report.

Het verhaal: Los Angeles, 2019. In een dystopisch futuristische wereld gaat Blade Runner Rick Deckard op zoek naar een groep Nexus 6-replicants die een ruimteschip hebben gestolen en moordlustig op zoek gaan naar hun herkomst bij de Tyrell Corporation die hen maakte.

Harrison Ford en Sean Young in Blade Runner

Ons verdict: Dat de Britse filmmaker Sir Ridley Scott een van de levende legendes is onder de filmregisseurs van Hollywood, mag na zijn talloze succesfilms geen toeval zijn. Maar iedere wereldbekende cineast heeft zo zijn paradepaardjes. Voor Ridley Scott is dit ongetwijfeld Alien en Blade Runner, 2 science fiction klassiekers van de jaren ’80 die het genre een reputatie gaven en nog steeds terug te vinden zijn onder de top 250 van IMDb.

Het maken van de film Blade Runner is een verhaal op zich: tijdens het afwerken van Blade Runner werd Scott samen met producer Michael Deeley ontslagen, zodanig dat de geldschieters Jerry Perenchio & Bud Yorkin de film konden afwerken met een happy ending en het zo een cliché Hollywood succes te maken aan de box office. Bijna 25 jaar later kreeg Ridley Scott, die inmiddels een serieuze naam voor zichzelf heeft gemaakt met blockbusters zoals Gladiator, Prometheus en American Gangster, eindelijk de artistieke vrijheid om zijn film te laten eindigen zoals het moest in deze Finale Cut.

Blade Runner is één van de cultfilms van de jaren ’80 voor verschillende redenen: de science fiction film wordt gezien als de eerste film noir in een futuristische setting met Sean Young & Daryl Hannah als femme fatals en Harrison Ford als protagonist die verdwaald geraakt in zijn liefde voor één van de femme fatals. Het genre kreeg daardoor de ludieke naam tech noir, een subgenre van het welgekende neo noir waaronder o.m. Pulp Fiction, Sin City, Flight Club en The Matrix vallen. De sets en visual effects waren bovendien hun tijd ver vooruit (ironisch genoeg kreeg het een Oscar-nominatie voor maar 90 special effects scènes) en Scott ging tot in detail om het verhaal Do Androids Dream of Electric Sheep? van cultschrijver Philip K. Dick te brengen aan het publiek. Metrohaltes en bussen bevatten taglines uit het verhaal dat het publiek nooit in beeld zag (niet moeilijk dat de film over budget heen ging door Ridley Scott’s perfectionisme). Een voortreffelijke Rutger Hauer schittert tegenover golden boy Harrison Ford als vijand en zelfs antiheld met het alomgekende citaat All these moments wil be lost in time like tears in rain. Beide acteurs waren het weliswaar niet eens met Scott obsessie om Blade Runner een open einde te geven, dus in zekere zin heeft deze Final Cut van Blade Runner aan artistieke vrijheid verloren. De uiteindelijke futuristische snufjes uit de film zoals digital billboards, LED-paraplu’s, de vliegende auto Spinner en het digitale home entertainment systeem geven Blade Runner de cultstatus die het verdiende.

Besluit: Blade Runner is een science fiction klassieker die talloze films uit zijn genre zoals The Fifth Element, Batman, Neuromancer, The Matrix,… inspireerde. Met deze Final Cut in Blu-Ray komt Ridley Scott’s kunstwerk volledig tot ontplooiing.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

6 gedachten op “Blade Runner: The Final Cut Blu-Ray review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter