Prometheus review

Prometheus ****

Regie: Ridley Scott (Alien)

Met: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green

Speelduur: 120′

Ga kijken als je houdt van de Alien-franchise en intelligente SciFi-cinema in het algemeen.

Het verhaal: Een team wetenschappers reist naar de uiteinden van het heelal, op zoek naar de origine van de mensheid … .

Ons verdict: Maakt Prometheus de hype waar? Dat is zowat de enige vraag die iedere filmliefhebber bezig houdt dezer dagen. En daar zit meteen ook het probleem. Kan een film die al maandenlang wordt aangekondigt als een meesterwerk-in-spe überhaupt ooit de verwachtingen inlossen? Maar laat ons los los van de hype rond de film even objectief trachten te beoordelen. Prometheus is een prent die op twee paarden tegelijk wedt. Aan de ene kant is het (net als Inception twee zomers geleden, red.) bijna een arthouse-film die probeert een antwoord te formuleren op eeuwenoude filosofische/theologische vraagstukken. Aan de andere kant moet een peperdure SciFi-productie zoals deze natuurlijk ook massaal veel volk naar de zalen trekken, en daarvoor het nodige spektakel in de schaal werpen. Prometheus scoort matig op beide fronten. Inhoudelijk worden er meer vragen opgeworpen dan er beantwoordt worden. En qua spanning moeten we wachten tot ver over de helft vooraleer de plot echt losbarst.

Desondanks is dit een aanrader dit je op het witte doek gezien moet hebben. Zelden zagen wij een meer indrukwekkende production design vol majestueuze sets, bevolkt door een absolute topcast (met op kop -alweer- Fassbender als de android van dienst) die beseft dat zij deel uitmaken van iets bijzonders. Het doet ook deugd om nog eens een blockbuster te zien die resoluut mikt op een volwassen publiek, van de hand van een trefzekere Ridley Scott die niet bang is om risico’s te nemen, en zijn kijkers intellectueel uit te dagen. Verwacht alleen geen instant-klassieker van het niveau van Alien of Aliens want dat is Prometheus spijtig genoeg -net- niet.

Bekijk alvast een korte featurette over Prometheus.

 


12 gedachten op “Prometheus review”

 1. de hype wordt totaal niet waargemaakt door geen spanning, verwarrend verhaal einde niet hetzelfde als begin alien, 3d is zeker niet nodig. ik geef 2/5 en niet zoals jullie 4/5.

  Please wait...
 2. Ik vind 4 sterren nu ook teveel K. Op RT is de film langzaam maar zeker ook aan het wegzakken en jammer dat je geen melding maakt van belachelijke uitdieping (of het gebrek) van de personages… Max een 7.

  Please wait...
 3. Daarmee is het ook een review he Steve – subjectief :)
  Ik geef hem *** inhoudelijk en ***** voor de visuals, daarmee kom ik op **** !

  Please wait...
 4. Fair enough :) Maar inhoudelijk weegt bij mij sowieso harder door. Om het even ruw te stellen (want mega slecht is hij niet) maar een goed uitziende lege doos, blijft een lege doos…

  Please wait...
 5. *SPOILER* ik geef een extra halve ster voor die Alien-abortus :)

  Please wait...
 6. Beste scène idd…

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter