Alien Anthology Blu-Ray review

Alien ***** / Aliens ***** / Alien³ ***1/2 / Alien: Resurrection ****

Regie: Ridley Scott / James Cameron / David Fincher / Jean-Pierre Jeunet

Met: Sigourney Weaver, John Hurt, Iam Holm, Michael Biehn, Lance Henrikson, Bill Paxton, Charles S. Dutton, Winona Ryder, Ron Perlman

Speelduur: 110′ / 148′ / 138′ / 111′ + meer dan 20u (!) aan achtergronddocumentaires en ander lekkers

Deze onvoorstelbaar rijkelijk beladen boxset is dé must-buy Blu-Ray van het jaar, en bovendien een ideaal kerstgeschenk voor iedere (SciFi-)filmliefhebber.

Het verhaal: Alien: Een groepje ruimtetruckers stoot op een mysterieus en vervaarlijk monster en gaat de strijd aan op hun aftandse schip. / Aliens: Wanneer een kolonie op een verre planeet wordt bedreigt, worden Ripley en een peloton mariniers erop uitgestuurd om komaf te maken met de buitenaardse dreiging. / Alien³: Ripley komt terecht op een gevangenisplaneet tot de nok vol gevuld met moordenaars en verkrachters. Maar er huist nog groter gevaar op de planeet. / Alien Resurrection: 200 jaar na haar natuurlijke dood wordt een kloon van Ripley opnieuw tot leven gebracht als verdediging tegen de ondertussen alom gekende monsterlijke vijand.

Ons verdict: Als er eind jaren ’70 -naast Star Wars- één film verantwoordelijk was om Science Fiction uit het verdomhoekje te halen, en tot een respectabel genre te maken in Hollywood, is het wel Alien. Ondanks een relatief krap budget, en met een simpel doch effectief uitgangspunt dat gewoonlijk werd gereserveerd voor goedkope B-films, is men erin geslaagd om een beklijvende SciFi-thriller af te leveren die tot op vandaag wordt gekopiëerd, maar zelden of nooit geëvenaard. Wat meteen opvalt als je de originele Alien nog een keertje bekijkt is hoe hij ook visueel overeind blijft, zelfs in fabelachtige Blu-Ray beeldkwaliteit, en vooral hoe verdomd knap Ridley Scott een ‘monsterfilmpje’ wist op te waarderen naar een tijdloos meesterwerk. Hoedje af ook naar de geweldige cast vol karaktervolle klasbakken, en bovenal het Alien-Ontwerp van H.R. Giger dat ook anno 2010 nog cool en bijzonder angstaanjagend oogt.

Verrassend genoeg duurde het meer dan vijf jaar vooraleer er groen licht werd gegeven voor het vervolg Aliens, die nog steeds geboekstaafd staat als één van die zeldzame sequels die het origineel wist te overtreffen (zie ook The Godfather part II en The Empire Strikes Back). James Cameron, die destijds een eerste succesfilm beet had met The Terminator, stapte echter af van de ijzige horror van Ridley Scott, en maakte van Aliens een oorlogsfilm pur sang, boordevol typisch ’80s machismo (Cameron pende net voor Aliens ook het script van de eerste Rambo sequel), cynische one-liners en bloederige actie. Het is ook de sequel die van Ripley (Sigourney Weaver) de strafste vrouwelijke actieheldin aller tijden maakte. Maar wat Aliens pas echt bijzonder maakt, is dat onder alle stoere praat, technich meesterschap en übergeweld, ook een hart vervat zit. Net als in het origineel geef je ook echt om de menselijke slachtoffers van de buitenaardse geweldenaars, en dienen ze niet louter als kanonnenvlees. Aliens is zonder twijfel één van de strafste actieknallers ooit gemaakt, en overtreft qua spektakelwaarde de meeste hedendaagse CGI blockbusters die tien keer meer kosten, zoals Camerons eigen Avatar.

Dat brengt ons bij het derde, en meest problematische deel van de Alien Anthology. Alien³ is zeker niet de flop waarvoor hij vaak versleten worden, maar wel een perfect voorbeeld van hoe studio-inmenging de visie van een talentvolle regisseur (David Fincher) in de war kan sturen, waardoor de uiteindelijke film op zijn zachtst gezegd onevenwichtig overkomt. Het is dan ook tekenend dat Fincher ook nu bijna 20 jaar na datum nog altijd niets wil te maken hebben met zijn debuutfilm (hij is in geen velden of wegen te besporen in de making of docu’s). In Alien³ zie je duidelijk hoe Fincher eigenlijk een pure psychologische thriller voor ogen had, die er nergens uitkomt, omdat de studio opnieuw een actiefilm à la Aliens wou afleveren. Het resultaat is een film waar de ‘pyschologische diepgang’ en de ‘actie’ elkaar bij momenten tegenwerken. Desalniettemin, Alien³ blijft boeien als één van de allergrootste (half)gemiste kansen ooit.

Na de financiële kater van deel drie ging de Alien-franchise even de vriezer in, om eind jaren ’90 terug te keren naar zijn B-film roots. Alien Resurrection heeft een compleet van de pot gerukte premisse (zelfs voor een Science Fiction film), maar blijft overeind door de stevige dialogen, keiharde actie, zwarte humor, en bovenal een broodnodige dosis fun waar het in Alien³ veelal aan ontbrak. De redelijk geflipte Franse regisseur Jeunet weet zich in te houden, blijft trouw aan de roots van de Alien-saga, en levert een amusante SciFi-actiethriller af die niet aan de voetzolen reikt van de eerste twee klassiekers, maar op zijn minst twee uur lang spannend entertainment biedt.

Deze Blu-Ray boxset bevat naast de originele bioscoopversies van de vier Alien-films, ook een director’s cut van Alien, en extended cuts van de drie andere films. Verder kan je genieten van een duizelingwekkende dosis achtergrondinfo. Elke film heeft een making of van meer dan 3 uur (!). Er zijn ook een handvol andere interessante docu’s over de Alien franchise waarvan die gemaakt door de BBC (met Mark Kermode van The Culture Show) veruit de beste is. Het geheel wordt aangevuld met tientallen trailers, deleted scènes, storyboards, originele tekeningen van Giger etc … . In totaal ben je minstens 24 uur zoet om alle extra’s te bekijken (excl. de bijna 10 uur die de films zelf in beslag nemen). Alien Anthology is zonder enige twijfel dé Blu-Ray van het jaar, en het ideale kerstcadeau voor iedere filmliefhebber. Je bent er alvast een hele kerstvakantie zoet mee.

Bekijk alvast de trailer van de Alien Anthology Blu-Ray boxset, en maak dat je deze in huis haalt.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

5 gedachten op “Alien Anthology Blu-Ray review”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  heb de films op dvd waarom dan nog op blu ray? denk alleen als ge ze nog niet hebt dat het oke is.

  Please wait...
 2. zie dat ik alien 3 alleen 110 min heb. is de verlenge versie een meerwaarde of niet?

  Please wait...
 3. @Yves: Ja, de verlengde versie van deel 3 is wel beter dan het origineel, maar daarvoor alleen zou ik het niet kopen. Het gaat om de HD beeldkwaliteit en de vrachtlading extra’s. Ik zou het trouwens aanschaffen via Amazon. Minstens de helft vd prijs bij ons in de winkels.

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter