Captain Phillips review

captain phillips posterCaptain Phillips ****

Regie: Paul Greengrass (Green Zone)

Met: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Michael Chernus, Max Martini, Barkhad Abdirahman

Speelduur: 135′

Ga kijken als je houdt ultrarealistische thrillers zoals Zero Dark Thirty, United 93 en Bloody Sunday.

Het verhaal: 2009, kapitein Richard Phillips en de bemanning van zijn containerschip worden gegijzeld door Somalische piraten … .

Tom Hanks

Ons verdict: Het nieuws over de ‘piraten’gijzeling van Captain Phillips beheerste enkele weken de (Amerikaanse) buitenlandse berichtgeving in het voorjaar van 2009. Net als de jacht op Bin Laden (als Zero Dark Thirty eerder dit jaar op fabelachtige wijze verfilmd door Kathryn Bigelow, red.) lazen de krantenartikels hierover reeds als een filmscenario. En wie beter om dit straffe waargebeurde verhaal te verfilmen dan Paul Greengrass wiens stijl wonderwel past bij dit soort nagelbijter zonder franjes.

Captain Phillips is geen doorsnee Hollywoodactiethriller vol vlaggenzwaaiend patriottisme. Greengrass kiest resoluut voor de docudrama aanpak die van hem één van de bekendste hedendaagse regisseurs maakte. Eigenlijk zijn er maar twee elementen die weggeven dat Captain Phillips een studioproductie is, Tom Hanks op de affiche, en enkele groots opgezette actiescènes (die raid van de ‘piraten’ op het containerschip, red.) die tonen waar het merendeel van het productiebudget van $50 miljoen naartoe ging. Voor de rest is dit een vrij compromisloze brok pure cinema die bewijst dat je geen (CGI-)budget van $200 miljoen nodig hebt om te overtuigen op het witte doek.

Naast Greengrass’ kenmerkende stijl is Captain Phillips ook vooral de verdienste van de protagonisten. Tom Hanks die andermaal toont dat geen enkele andere A-lister beter een doorsnee man van vlees en bloed kan neerzetten. Hulde ook aan de onbekende Afrikaanse acteurs, met op kop Barkhad Abdi, die zich meer dan staande weten te houden naast Hanks.

Captain Phillips kan echter het torenhoge niveau van een perfect eerste uur niet volhouden, en sleept in de tweede helft iets te lang aan om voluit te blijven boeien. Daarvoor zijn de personages te weinig uitgewerkt, en is de finale véél te lang uitgesponnen. Ter vergelijking, Zero Dark Thirty wist de 10 jaar lange complexe zoektocht naar Bin Laden te vatten in iets meer dan 150 minuten. Captain Phillips duurt bijna 140 minuten en heeft -hoe razend knap in beeld gezet en uitstekend geacteerd ook- een verhaal dat je in zijn essentie kan neerpennen op 1 A4tje. Desalniettemin wie zijn (actie)thrillers graag realistisch en rauw heeft, zal genieten van Captain Phillips.

Bekijk alvast de trailer.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Captain Phillips review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter