Dode Hoek recensie op VTM Go

Dode Hoek ****1/2

Regie: Nabil Ben Yadir (Les Barons)

Met: Peter Van Den Begin, Soufiane Chilah, Jan Decleir, David Murgia, Ruth Becquart, Jurgen Delnaet, Bert Haelvoet

Speelduur: 95′

Deze stevige politiethriller van Belgische bodem is nu verkrijgbaar op DVD, Blu-Ray en via video-on-demand.

Het verhaal: Commisaris Jan Verbeeck is dé ‘superflik’ van de Antwerpse drugbrigade wiens compromisloze aanpak evenveel voor- als tegenstanders heeft. Het land staat dan ook in rep en roer wanneer hij aankondigt dat hij de politie verlaat om zich, net vóór de verkiezingen, aan te sluiten bij de extreemrechtse partij VPV. Op zijn laatste dag als politieman leidt een onderzoek hem naar Charleroi waar een inval in een drugslabo een reeks onvoorzienbare en fatale gebeurtenissen in gang zet … .

Ons verdict: Terwijl het entertainende, maar snel vergeten, De Premier vorig najaar nog meer dan een half miljoen landgenoten naar de bioscoopzaal wist te lokken, brak deze Dode Hoek niet echt potten aan de Vlaamse box office. De regisseur klust dan ook niet bij als populaire quizpresentator die schaamteloos wekenlang gratis promo mocht maken voor meer dan een miljoen kijkers. Voor Franstaligen, Brusselaars en Fransen is Nabil Ben Yadir nochtans verre van een onbekende. In 2009 scoorde hij een vette hit over de taalgrens met Lés Barons. En in Dode Hoek mag hij aan de slag met het kruim van de Vlaamse acteursgilde.

Want wat staat vooral Peter Van Den Begin weer verdomd straf te acteren als de hardvochtige politiecommisaris. Hij evenaart hiermee z’n onvergetelijke prestatie als Ray Van Mechelen in Matroesjka’s. Van Den Begin wordt bovendien omringd een schare topacteurs gaande van een oude rot / legende als Jan Decleir, routiniers als Ruth Becquart en Jurgen Delnaet, en jong geweld als Souffiane Chilah. Eén voor één zetten ze memorabele rollen neer én krijgen ze sappige dialogen in de mond gelegd. Straf als je weet dat de regisseur het Nederlands amper machtig is … .

De stijl van Dode Hoek is schatplichtig aan de betere Amerikaanse (én Franse) policier: ruw, in-your-face en snedig ,en mét een indrukwekkende soundtrack. Ik heb het buiten Adil El Arbi (die overigens een cameo heeft in Dode Hoek, red.) / Bilal Falllah, en pakweg Van Looy en Verheyen in hun strafste momenten nog maar weinig zien klaarspelen op ons grondgebied. Aan het verrassende en tot het einde spannende plot zit bovendien géén grammetje vet. Weten wanneer je moet stoppen en in anderhalf uur een coherent verhaal vertellen, het is in Hollywood stilaan een verloren kunst. Hulde ook aan de makers dat, alhoewel ze overduidelijk niet in het (extreem-)rechtse kamp zitten, nooit vervallen in simpel zwart-wit schema. Jan Verbeeck is een antiheld in de traditie van pakweg Vic Mackey (The Shield) en Alonzo Harris (Training Day). Een motherfucker we love to hate!

Dode Hoek nestelt zich voorlopig comfortabel in mijn top 5 van het puberende filmjaar 2017. Als je hem niet heb opgehaald op op schijf of via v-o-d, hij is nu beschikbaar op VTM Go. Je zal het je niet beklagen. Bekijk alvast de trailer van Dode Hoek.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter