The Dark Knight review

The Dark Knight posterThe Dark Knight*****

Regie: Christopher Nolan (Memento*****)

Met: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Eric Roberts

Speelduur: 150′

Ga kijken als je wil weten waarom de beste sequel sinds The Godfather Part II nu al een plaatsje verdient op onze MoviePulp Classics pagina.

Het Verhaal: Eén jaar na de dood van Ra’s Al Ghu en de mysterieuze verdwijning van Dr.Crana (AKA The Scarecrow) likt Gotham City nogal altijd haar wonden. Voor Batman en Lt. Gordon zit er niets anders op dan de straten te blijven schoonvegen van de schijnbaar eindeloze reeks criminelen. Wanneer de jonge, ambitieuze openbare aanklager, Harvey Dent de strijd vervoegt, lijkt er even licht aan het einde van de tunnel te komen. Maar alle hoop op verbetering vervaagt als de anarchistische en sadistische psychopaat, The Joker, uit het niets opduikt in de getormenteerde stad.

 

Christian Bale als Batman in The Dark Knight

Ons verdict: Maandenlange hype, on- en offline; de verzamelde roddelpers die duizenden artikels schrijft over de vroegtijdige dood van Heath Ledger; de ene rave-review na de andere, het meest succesvolle openingsweekend ever aan de Amerikaanse kassa’s en zelfs de eerste plaats op de IMdB Top250 wegkapen van The Godfather (!). The Dark Knight was bijna gedoemd om tegen te vallen. En toch, de terugkeer van Batman lost de wolkenkrabberhoge verwachtingen moeiteloos in. De Nolan Brothers (regisseur Christopher en scenarist Jonathan) zetten hiermee werkelijk een nieuwe standaard voor het superheldengenre en zelfs de actiefilm in het algemeen. Er bestaan niet genoeg superlatieven in de Nederlandse taal om aan te geven wat voor een sublieme brok blockbuster cinema dit is geworden.

 

Heath Ledger als The Joker in The Dark Knight

Alles, maar dan ook alles in The Dark Knight, benadert de perfectie: De donkere cinematografie; de old skool actie, het doordachte script vol geloofwaardige personages, intelligente dialogen, meanderende verhaallijnen en niet te vergeten de ongelooflijke cast. Dit is zonder twijfel één van de strafste films die dit decennium in de zalen te zien is geweest en de beste comic book verfilming tout court. Vergeet alles wat je dacht te weten over in-spandex-gestoken-superheroes. 10 minuten into The Dark Knight besef je al dat dit veel meer gemeen heeft met pakweg Heat en Die Hard dan met Spiderman en andere X-Mannen. Tijdens een briljant in beeld gezette bankoverval word keiharde (non-CGI) actie afgewisseld met enkele van de beste oneliners in jaren en de introductie van waarschijnlijk de meest memorabele villain die ooit op het witte doek te zien is geweest. Over de glansprestatie van de betreurde Heath Ledger als The Joker kunnen we kort zijn: een POSTUME OSCAR NU! Ook de rest van de cast doet je vergeten dat je naar een stripverfilming zit te kijken: Bale, Eckhart, Caine, Freeman, Oldman, allemaal geven ze het beste van hun getalenteerde zelf en zetten ze mensen van vlees en bloed neer in dit waarachtige verhaal vol onderhuidse kritiek op de huidige Amerikaanse samenleving.

The Dark Knight is kortom dé film van het jaar en derhalve verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende filmliefhebber. Je moest al in je bioscoopzetel zitten!

Bekijk alvast een bootleg versie van één van de vele zalige scènes waarin The Joker op het voorplan treedt:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

21 gedachten op “The Dark Knight review”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  Dit is de eerste superheldenfilm die ik terugga zien om het verhaal volledig door te hebben. Zalige film! De beste film van het jaar 2008!! Een prachtige 5 sterren…

  Please wait...
 2. Zoveel te zien in een keiharde aktie film, dat ge zeker niet te dicht mè Uwe neus tegen het scherm moet zitten. Wisselende akties waarbij met èèn blink van Uw ogen al een stuk gemist hebt. Zekers waar om deze film een 2de keer op het grote scherm terug te zien.

  Please wait...
 3. De film duurde me veel te lang. Na drie biertjes in een nabijgelegen kroeg te hebben gedronken bleek ik bij terugkomst in de bioscoop niets gemist te hebben. Deze recensie slaat kant nog wal. Dit is niet een bioscoop film, maar een film voor een luie zondagmiddag als je echt niets beters te doen hebt.

  Please wait...
 4. Smaken verschillen, maar wie drie ‘biertjes’ kan gaan drinken bij een meesterwerk als de TDK, heeft volgens mij niet echt veel kaas gegeten van het medium film. Dit bevestigt eens te meer het cliche: ‘Opinions are like assholes, everyone has one!’ En ze schrijven zowaar comments op filmblogs :-)

  Please wait...
 5. als dit al voor jou een meesterwerk is, dan vind ik niet dat je anderen moet verwijten dat ze nog geen kaas van film hebben gegeten. Maar ja, “opinions are like assholes…but only the ones who don’t respect another’s opinion is the REAL asshole.” :p

  Please wait...
 6. @Sho Zoals gezegd, het staat je vrij om dit geen ‘meesterwerk’ te vinden uiteraard, maar dat was mijn niet punt. Wie nog niet de moeite kan nemen om een film volledig uit te kijken in bioscoop, moet zijn klep houden over de waarde ervan. En over die ‘assholes’gesproken. Wie agressieve comments nalaat op blogs zonder ‘backlink’ is een reactie eigenlijk nog niet waard. Maar toch doe ik het, als ‘asshole you love to hate”!

  Please wait...
 7. @ Sho & Paul: I don’t care what you guys say, TDK rules big time! Heel de filmwereld is in rep en roer over Nolan’s film. Ik heb bijna niks anders als goede reacties gelezen, plus na alle publiciteit hebben ze heel wat verwachtingen gecreëerd die ze achteraf nog hebben ingevuld ook. Iedere film die dit waar kan maken en daarbovenop Godfather verslaagt op IMDB, noem ik een klassieker.

  Haters zullen er steeds zijn, maar jullie moeten jezelf toch eenzaam voelen in de bioscoop. Ga dus gerust maar een biertje op café zuipen en lul daar maar wat verder over hoe slecht The Dark Knight wel is! :-)

  @ Kenneth: Wanneer gaan we nog is zien? :p

  Please wait...
 8. deze is zalig alleen vind ik gyllenhaal een lelijke actrice (varkensneus). batman begins was goed maar de sequel is vele malen beter.

  Please wait...
 9. Maar ze is wel beter als Holmes…

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter