Sabotage review

sabotage posterSabotage ****

Regie: David Ayer (End of Watch)

Met: Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington, Terence Howard, Josh Holloway, Mireille Enos

Speelduur: 109′

Ga kijken als je houdt van rauwe flikken films als Training Day en The Shield met een vleugje Predator en Saw.

Het verhaal: Na een raid waarbij miljoenen worden buitgemaakt door een elite groep van DEA agenten, worden ze één voor één opgejaagd door een drugskartel … .

Arnold Schwarzenegger in Sabotage

Ons verdict: Het wil voorlopig niet echt lukken met de comeback van Arnold Schwarzenegger, dé actieheld van de jaren ’80 en ’90 (sorry Sly, red.), althans niet aan de (Amerikaanse) box-office. Aan de kwaliteit van de nieuwste Arnie-vehikels ligt het nochtans niet. Zowel The Last Stand als Escape Plan boden uitstekend -ahum- escapistisch entertainment en zijn intussen overigens te verkrijgen voor een schappelijk prijsje op Blu-Ray (doen!, red.). Deze Sabotage die onterecht maar pijnlijk flopte aan de Amerikaanse box-office is echter een ander beestje. Regisseur David Ayer, die terecht roem verwierf met zijn scenario voor genreklassieker Training en goed foute flikkenfilms als End of Watch en Street Kings, dropt Arnie in een bloedserieuze setting die je tegelijkertijd best niet té serieus neemt. Nooit eerder zagen we Schwarzenegger dieper in zichzelf graven voor een zowaar karaktergedreven personage -dat je eerder van pakweg Clint Eastwood zou verwachten- dan in deze hypergeweldadige, oppervlakkige maar grotendeels realistische prent.

Meer dan bij Stallone wegen de jaren door op de ondertussen 67-jarige Schwarzenegger, die enkel nog met een gigantisch machinegeweer uit stilstand ten volle overtuigt als actieheld. Het was dan ook een meesterzet van Ayer om hem te omringen met jonger geweld. Het team dat werd verzameld mag er overigens zijn, sinds Predator zagen wij zelden een straffere bende macho’s verzameld, incluis Mireille Enos die iedereen omver blaast als moordwijf. Wie had dat gedacht van de frèle en bleke rosse die vooral bekend is van de makke remake van de tv-reeks The Killing? Voeg hierbij een vrachtladingen inventief in beeld gebracht, bloederig, R-rated geweld (ja jongelui, als je wordt neergeknald, bloedt je uit alle nieuwe openingen, red.), een verzameling scheldproza waarbij de fucks je om de oren vliegen, een geweldige rol van Olivia Williams die niet zou misstaan in The Shield of The Wire noch een andere high end policier, en zoals gezegd een binnen zijn capaciteiten intens acterende Ahnuld, en je krijgt een regelrechte aanrader die pas op het einde enigszins uit de bocht gaat.

Bekijk alvast een featurette over Sabotage.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Sabotage review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter