Escape Plan review

escape plan posterEscape Plan ***1/2

Regie: Mikael Håfström (Shanghai)

Met: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Vinnie Jones, Amy Ryan, 50 Cent, Vincent D’Onofrio, Sam Neill

Speelduur: 110′

Ga kijken als je houdt van oldskool actiethrillers en Prison Break.

Het verhaal: Een beveiligsexpert wordt opgesloten in een high tech gevangenis met een meedogenloze directeur. Samen met een paar mede-gevangenen plant hij een gewaagde ontsnapping … .

arnold schwarzenegger en sylvester stallone in escape planOns verdict: Sylvester Stallone en Arnold Schwarzegger. Ondanks hun meer dan pensioensgerechtige leeftijd zijn het nog steeds namen die klinken als een klok, zeker bij actiefilm-fanaten. Afgezien van de cameo’s van Schwarzenegger in The Expendables (2) waren beide legendes echter nooit eerder samen te zien op het witte doek. Daar komt met deze Escape Plan verandering in. Hun allereerste echte samenwerking levert een vermakelijke zij het weinig memorabele actiethriller op.

Escape Plan vergt een serieus suspension of disbelief van de kijker door zowel ‘Rambo’, ‘The Terminator’ als rapper 50 Cent (!) neer te zetten als genieën met minstens evenveel brein als branie. Maar eens je daar voorbij bent, valt er een dik anderhalf uur te genieten van deze old skool actiethriller. Wat meteen opvalt is dat Escape Plan de tijd neemt om zowel het -high- concept als de karakters uit te zetten. Het is grotendeels wachten tot de derde act vooraleer de schietijzers en de vuisten worden bovengehaald. Maar intussentijd krijg je wel enkele ingenieuze ontsnappingspogingen (die alles uit pakweg Prison Break overklassen), over-the-top gaande smeerlappen in de vorm van Jim Caviezel en Vinnie Jones -als respectievelijk de gluiperige gevangenisdirecteur en de sadistische cipier-, en bovenal Arnie die – gedeeltelijk in het Duits- wellicht z’n meest dramatisch overtuigend scènes ooit neerzet.

Escape Plan ging net als die andere comeback-films van Sly en Ahnuld (Bullet to the Head en The Last Stand) redelijk hard op zijn bek aan de Amerikaanse box-office. Maar wetende wat er dan wel scoort dezer dagen over de grote plas (Jackass Presents: Bad Grandpa iemand, red.) is dit absoluut geen waardeoordeel. Iedereen die net als ondergetekende letterlijk opgroeide met het oeuvre van Stallone en Schwarzenegger moet dit gaan uitchecken in de bioscoop. En ook alle andere liefhebbers van het genre zullen zich niet vervelen.

Bekijk alvast de trailer van Escape Plan.


Eén reactie op “Escape Plan review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter