The Saving Private Ryan review

Saving Private Ryan posterSaving Private Ryan *****

Regie: (Schinder’s List, Minority Report, Jurassic Park)

Met , , , , , , , , , , ,…

Speeltijd: 169′

Ga kijken als je hield van Jarhead, Apocalypse Now & Fury.

Het verhaal: 6 juni 1944. Kaptein John Miller (Tom Hanks) leidt een compagnie soldaten tijdens de invasie van Normandië op de Duitsers. Onderweg verliest hij Ryan en wordt daarom gedwongen door het Ministerie van Oorlog om diens broer te gaan redden ver binnen de vijandige gebieden.

Tom Hanks, Matt Damon & Edward Burns in Saving Private Ryan

Ons verdict: Ieder jaar komt er wel een film die zich rond een oorlog situeert: Vietnam, Midden-Oosten, Iran, Afrika,… Geen enkele oorlog lijkt gespaard en opmerkelijke inzichten worden tevergeefs steeds teruggevonden. Want in dit genre blijft Spielberg de algemene overheerser door de grootste oorlogsklassiekers aller tijde uit te werken: Schindler’s List & Saving Private Ryan.

Bekroond met 5 oscars waaronder beste regisseur en beste film liegt zijn reputatie er niet om. Steven Spielberg begint er meteen aan: een gruwelijk intense 15 minuten film illustreert de beangstigd dappere poging van de Amerikanen om tijdens de Tweede Wereldoorlog voet aan wal te zetten op de Normandische kust. Spielberg’s verfilming van D-Day heeft verscheidenen geïnspireerd, waaronder de makers van de Call of Duty / Medal of Honor games ongetwijfeld en enkel deze scène alleen verdient een medaille omdat het beter is dan eender welk spelletje ooit kan zijn. Saving Private Ryan gaat daarna verder met een uitstekend verfijnde uitwerking van het banale aspect in oorlogen: Prioriteiten worden inefficiënt ingezet, bevelen zijn impulsief & hard en soldaten worden opgeofferd voor enkelingen. Saving Private Ryan volgt het leven van deze opgeofferde soldaten (de pedagoog, de sniper, de automechanieker, de wetenschapper,…) waarvoor nog weinig respect wordt opgebracht. Helden die door de eeuwigheid vergeten zullen worden. Alle eer aan de cast die dit voor elkaar brengt: , , , , , , , , , & .

Besluit: Saving Private Ryan is veruit de beste oorlogsfilm die er ooit werd gemaakt in de filmgeschiedenis. Te zien op Netflix of heel goedkoop te kopen op DVD. Geniet onderaan van een aantal clips uit Saving Private Ryan:

3 gedachten op “The Saving Private Ryan review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter