The Wire seizoen 4 DVD review

the wire season 4 dvdThe Wire*****

Producent: David Simon (The Corner*****)

Met: Jermaine Crawford, Maestro Harrell, Julito McCullum, Tristan Wilds, Jamie Hector, Michael K. Williams, Method Man, Dominic West, Lance Reddick, Sonja Sohn, Andre Royo, Wendell Pierce, Aiden Gillen en nog veel meer klasbakken.

Speelduur: 13 episodes van minimaal 60′

Dit is de veruit het beste wat de (Amerikaanse) televisie te bieden heeft sinds The Sopranos***** en dus verplichte kost in ieders DVD collectie.

Vergelijk prijzen van The Wire Seizoen 4 online op Kelkoo!

Het verhaal: Nu Stringer Bell onder de zoden ligt en Avon Barksdale veilig vastzit, lijkt alles iets rustiger op the mean streets van Baltimore. Maar schijn bedriegt. Same game, different players! De nieuwe, nietsontziende druglord, Marlo Stansfield, wint steeds meer terrein. Door de ontbinding van de voormalige ‘major crimes‘-unit en de nodige politieke strubbelingen lijkt hij bovendien vrij spel te krijgen. Vier veertienjarige straatjochies proberen ondertussen te overleven in dit hellhole genaamd, Baltimore … .

the wire season 4

Ons verdict: In een tijd waarin het kleine scherm wordt overwoekerd door flauwe spelletjes, een overdaad aan reality-tv en glossy, sufgehypete reeksen als Lost***, doet het mij deugd jullie voor te stellen aan The Wire. Deze prachtreeks uit de schatkamer van HBO (zie ook o.a. The Sopranos, Six Feet Under***** en Rome*****) leverde al 3 seizoenen toptelevisie van een welhaast onaards niveau. Het sublieme einde van het seizoen 3 deed mij even vrezen voor de toekomst van The Wire. Maar het vierde seizoen is zo mogelijk nog sterker dan de voorgaande. De voormalige antagonisten (McNulty en Barksdale, red.) worden volledig naar het zijplan verschoven voor een verse lading straffe verhalen over één van de meest, fucked up, grootsteden van de V.S., Baltimore. De focus ligt deze keer op een viertal, overtuigend acterende, tieners die temidden van corruptie, armoede, misdaad en meer van dat fraais een toekomst voor zichzelf en hun familie proberen op te bouwen.

the wire season 4

Vergeet alles wat je denkt te weten over dé Amerikaanse policier. The Wire wijkt zowel inhoudelijk als thematisch zo ver af van de gangbare normen dat je bijna niet gelooft dat dit in hetzelfde land werd geproduceerd als C.S.I.*** en afgeleiden. Er is geen greintje conformisme of formule te besporen aan deze even grauwe als intelligente brok televisie. De politie beschikt niet over een massa aan peperdure speeltjes en misdaden worden absoluut niet opgelost binnen de speelduur van een aflevering. Integendeel, het merendeel van de, als raders in elkaar passende, verhaallijnen lopen nu al vier seizoenen lang door. De kwaliteit van de scripts zorgt er bovendien voor dat de reeks steeds beter en intrigerender wordt. Je merkt het, The Wire is geen serie die zijn kijkers onderschat. Mis meer dan één aflevering en je bent voorgoed verloren. Maar wie doorzet, krijgt er een ongelooflijk rijke en volstrekt unieke kijk- én luisterervaring (de soundtrack vol steengoeie hiphop en soul is een must!) voor in de plaats.

the wire season 4

The Wire is zo authentiek en realistisch dat je met momenten bijna vergeet dat je naar een fictieserie zit te kijken. Geen wonder, de makers bestaan uit een voormalige misdaadjournalist (David Simon, red.) en een ex-flik (Ed Burns, red.) die eigenhandig hebben meegemaakt hoe de binnenstad van Baltimore de voorbije jaren steeds meer de dieperik inging. Met de hulp van het neusje van de zalm van de hedendaagse misdaadauteurs (o.a. George Pelecanos en Dennis Lehane) schreven ze een onmisbare reeks boordevol messscherpe dialogen en razend interessante personages die zowat allemaal een speelfilm op zich verdienen. De talentvolle cast, vol relatief onbekende karakterkoppen, is zo sterk dat je haast zou vergeten dat ze aan het acteren zijn. The Wire wendt zich ook steeds verder af van de straten en stelt in één ruk door het falende Amerikaanse schoolsysteem en corruptie tot in de hoogste politieke echelons aan de kaak.

the wire season 4

Je merkt het, ik heb intens genoten van dit vierde seizoen van The Wire, nu officiëel de beste tv reeks sinds The Sopranos. Alsof de serie op zich nog niet voldoende zou zijn om de aanschaf van deze essentiële DVD box te verantwoorden, krijg je er ook nog eens een vrachtlading aan extra’s bovenop, waaronder een avondvullende documentaire waar de hele cast en crew aan meewerkte. Als je dit jaar slechts één DVD koopt, laat het dan The Wire zijn, het bewijs dat perfectie bestaat. Bring on season 5!

the wire season 4

Hieronder vind je een samenvatting van de eerste 4 seizoenen van The Wire en de trailer voor seizoen 5. Enkel te bekijken door ingewijden:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter