House of Cards seizoen 1 en 2 Blu-Ray review

house of cards blu-ray coverHouse of Cards S01 ****1/2 S02 *****

Regie: David Fincher (Zodiac), James Foley (Glengarry Glenn Ross), Carl Franklin (Out of Time), Joel Schumacher (A Time To Kill), Jodie Foster

Met: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Michael Kelly, Michael Gill, Edward Meechum

Speelduur: 13 afleveringen per seizoen van circa 50 minuten – ofte meer dan 22 uur aan toptelevisie

Seizoen 1 van het magistrale House of Cards is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray, seizoen 2 ligt vanaf 6 augustus in de winkelrekken.

Het verhaal: Het geslepen en genadeloze congreslid Francis Underwood (Kevin Spacey) en zijn vrouw Claire (Robin Wright) wijken nergens voor terug om alles te bemachtigen. Dit verdorven politieke drama dringt diep door in de duistere wereld van hebzucht, seks en corruptie in het hedendaagse Washington. Kate Mara en Corey Stoll schitteren eveneens in het eerste seizoen van deze serie van David Fincher en Beau Willimon.

In het tweede seizoen moeten de Underwoods afrekenen met bedreigingen van vroeger en nu, achter de schermen van macht, seks, ambitie, liefde, hebzucht en corruptie in het moderne Washington D.C. Er ontstaan nieuwe banden en ze laten zich door niets en niemand van hun doel weerhouden. Meer informatie op de Facebook pagina van Sony Picture Home Entertainment Benelux. © 2013 MRC II Distribution Company L.P. All Rights Reserved.

Kate Mara in House of Cards

Ons verdict: Voor er nog aan twijfelde, tv kijken via streaming is een blijvertje, Netflix – de marktleider van het medium- is in steeds meer landen ‘legaal’ te bekijken, waaronder België vanaf dit najaar. Daarenboven biedt Netflix sinds enige tijd meer aan dan films en aangekochte reeksen. De streamingdienst produceert nu ook reeksen zoals Arrested Development en Orange is the New Black. Maar hét paradepaardje, dat moet én kan wedijveren met de originele series van pakweg HBO en Showtime, is House of Cards. Getuige ook het succes bij belangrijke awards als de Golden Globes en de Emmy voor beste dramareeks in 2013.

Alles aan dit politiek drama ademt kwaliteit. De regie is afwisselend is handen van topcineasten met op kop David Fincher. Die laatste tekende ook voor visuele stijl, een machtige digitale fotografie die ook al kon bewonderen in The Girl With The Dragon Tattoo. De rijkgelaagde scenarios zijn onder meer van de hand van Beau Willimon die eerder ook al tekende voor The Ides of March. Net als die politieke thriller toont House of Cards de onderbuik van Washington D.C.. Anders dan bij die andere klepper in het genre, The West Wing, is cynisme géén vies woord voor de makers van House of Cards. Wel integendeel!

Maar de grootste troef van House of Cards is zonder meer de cast. Naast een reeks oerdegelijke karakterspelers schitteren vooral Kevin Spacey (in zijn beste vorm sinds de ’90s) als Frank Underwood, het soort motherfucker-you-love-to-hate dat gerust naast Tony Soprano of Vic Mackey mag gaan staan. Robin Wright is misschien zelfs nog straffer als zijn ijzige echtgenote Claire Underwood die zich vooral in het tweede seizoen laat kennen als een nietsontziende tante. Tot slot is er Kate Mara die als journaliste Zoë Barnes toont dat ze zoveel meer is dan een mooi snoetje, en in seizoen 1 zich de gids toont voor hoe toppolitiek corrupteert.

House of Cards is letterlijk gemaakt voor “binge-watching”, ook via Netflix moet je geen week wachten op een volgende episode. De ingenieuze verhaallijnen over afleveringen en seizoenen heen, verdragen weinig onderbreking, en vergen inzet van kijker. Wie geen maanden kan/wil wachten tot Netflix naar hier waait, kan nu ook op DVD/Blu-Ray genieten van House of Cards.

Op de boxset van seizoen 1 staan geen extra’s, enkel 13 afleveringen van excellente beeld- en geluidkwaliteit. Opgelet, Netflix zendt uit in een vrij unieke 2.00:1 aspect ratio (voor de vele iPad kijkers?), en ook de DVD/Blu-Ray heeft dat beeldformaat overgenomen. Dit zorgt concreet voor dat je op een reguliere breedbeeld scherm smalle zwarte balken (ongeveer een derde van de 2.40:1 balken bij vele bioscoopfilms) ziet boven- en onderaan. Seizoen 2 biedt wel enkele interessante featurettes als extras waarvan die op schijf 4 de interessantste is.

Bekijk alvast de trailer van House of Cards seizoen 1.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

5 gedachten op “House of Cards seizoen 1 en 2 Blu-Ray review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter