Manchester by the Sea recensie

Manchester by the Sea posterManchester by the Sea **

Regie: Kenneth Lonergan

Met Casey Affleck, Kyle Chandler, Michelle Williams, Lucas Hedges, Tate Donovan, Matthew Broderick, C.J. Wilson,…

Speeltijd: 137′

Ga kijken als je hield van Bloodline.

Het verhaal: Een getraumatiseerde oom moet omgaan met het overlijden van zijn oudere broer, terwijl een advocaat hem vraagt om zich te ontfermen over zijn inmiddels ouderloze neef.

Kyle Chandler & Casey Affleck in Manchester by the Sea

Ons verdict: Schrijver en regisseur Kenneth Lonergan wordt in de vakpers aangeprezen voor zijn bioscoopdebuut Manchester by the Sea. De schrijver die o.m. de screenplay voorzag van Analyze This & Gangs of New York heeft immers al een nieuw project (Howards End) op de planken waar al de nodige buzz wordt voorzien, omdat Manchester by the Sea schitterend zou zijn.

Maar ik begrijp de award-heisa niet zo goed. Manchester by the Sea mag dan misschien een ongemakkelijk verhaal in een realistisch hedendaagse setting zijn dat een verfremdungseffekt teweeg brengt in combinatie met elementen die terugdenken aan het werk van Kubrick (de dramatische klassieke muziek tijdens zwaar emotionele scènes). Maar ik stel me de vraag: hebben we dit soort cinema echt nodig om mensen terug naar de bioscopen te lokken? Hebben we in ons dagelijks leven effectief een film nodig die ons terug brengt naar onze eigen (miserabele) realiteit? Stream dit soort dingen toch op Amazon Prime! En stop met het ophemelen van Casey Affleck. Goede acteur, dat heeft ie al bewezen in Interstellar & Gone Baby Gone, maar in Manchester by the Sea heeft hij maar met één scène een gevoelige snaar weten te raken. Het verhaal bracht heel wat meer emotie teweeg, laat staan zijn vorige acteerprestaties.

Besluit: Ik heb niet genoten van Manchester by the Sea. Eerder voer voor de pseudo-intellectuelen onder ons, hoewel die misschien druk zullen zijn met andere Oscar-nominaties zoals Lion, Jackie & Silence.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter