Star Wars Rogue One in IMAX 3D review

Algemene Rogue One Star Wars posterRogue One: A Star Wars Story ****

Regie: Gareth Edwards (Godzilla)

Met Felicity Jones, Ben Mendelsohn, Diego Luna, Donnie Yen, Riz Ahmed, Alan Tudyk, James Earl Jones, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Ben Daniels, Fares Fares, Ian McElhinney,…

Speeltijd: 135′

Ga kijken als je hield van Godzilla in een Star Wars-jasje.

Het verhaal: Het zijn donkere tijden in the galaxy far far away… We ontmoeten Jyn Erso die door Mon Mothma & Cassian Andor gevraagd wordt om haar vader Galen te contacteren en haar handen te krijgen aan de plannen van het gruwelijkste wapen in het universum: De gevreesde Death Star van The Empire.

De rebellen uit Star Wars Rogue One met Felicity Jones als Jyn Erso aan kop

De setting: België is eindelijk een IMAX-cinema rijker en wat voor één! Maar liefst 2 tennisvelden groot (532m² schermgrootte met 27,6 m breedte en 19,3 m lengte) bedraagt het scherm in de nieuwe IMAX-zaal te Kinepolis Brussel en zal er enkel de allergrootste blockbusters van het moment vertonen. Prijzen zijn wel stevig aan zo’n 16 euro per kaartje, maar de beleving met 4K-laserprojectie & 12.1 IMAX Sound geluidssysteem is het geld hem helemaal waard. Het liet ons terugdenken aan de gouden jaren ’90 waarin de Metropolis Antwerpen opstartte en het gebrul van de Tyrannosaurus Rex uit Jurassic Park doorheen de boxen weergalmden. Movie-lovers, rep uw reet naar Kinepolis Brussel! IMAX is de enige manier om deftig 3D te kijken vanaf rij 8 tot en met 10.

Kinepolis IMAX in Brussel bedraagt 2 tennisvelden groot of 532m² schermoppervlakte

Ons verdict: Hier is hij dan, de eerste standalone-film van het Star Wars-universum door Walt Disney Pictures die een anthologieserie inluidt en vervolgd zal worden door o.m. een spin-off van Han Solo. Niet chronologisch uiteraard, want Rogue One speelt zich af tussen Star Wars III: The Revenge of the Sith & Star Wars IV: A New Hope. Het idee is simpel: ieder geweldig Star Wars-personage uit de originele franchise krijgt zijn eigen film die op zichzelf kan bestaan en een mooie toevoeging is aan het filmuniversum van Star Wars. Regisseur Gareth Edwards die met de films Godzilla & Monsters de wereldpers reeds verbaasde in het verleden krijgt de eer om na George Lucas & J.J. Abrams een film te maken in the galaxy far far away. Een loodzware taak, want hoe zorg je ervoor dat een franchise die al 7 films telt niet gaat aanvoelen als uitmelkerij zonder al teveel op nostalgie terug te vallen?

De nieuwe Death Star in Star Wars Rogue One

Klopt, je begint met een uitstekende cast te selecteren! Aan kop zien we de sterke Felicity Jones die in de aftermath van Daisy Ridley de spots volledig naar zich toe trekt en één van haar beste prestatie ooit neerlegt (wat op zich niet moeilijk is na nevenrollen in films zoals Inferno & The Amazing Spider-Man). Een 2de pluim gaat uit naar Diego Luna die de perfecte dubieuze & verraderlijke spion speelt in Rogue One. Eveneens noemenswaardig zijn Ben Mendelsohn die net zoals in Bloodline een glibberige paling vertolkt en Oscarwinnaar Forest Whitaker als fanatieke extremist in een gebroken Darth Vader-pakje. We zijn ook blij met de presentatie van Donnie Yen als Chirrut die zijn eerste noemenswaardige rol in een Amerikaanse blockbuster te pakken heeft. En tot slot Mads Mikkelsen! Man, wat een acteur met Scandinavische roots.

Star Wars Rogue One wallpaper

Maar je gaat verder als regisseur. Je laat het Star Wars-universum met zijn immense creaturen, personages en voertuigen uit de jaren ’70 terug tot leven komen in een hedendaags jasje. De special effects zijn heerlijk ruw te vergelijken met Godzilla en de kwaliteit van de beelden is letterlijk om van te smullen. De CGI overtreft werkelijk alle verbeelding! Cinematografisch zet Gareth Edwards hiermee zijn stempel op Rogue One, wat te verwachten was.

Maar Edwards’ legacy achtervolgt hem. De Britse regisseur is er niet om gekend om een ingewikkelde verhaallijn te volgen en geeft Rogue One een zeer chronologisch verloop. Bovendien verrast het me dat Darth Vader maar weinig screentime krijgt in deze Rogue One. Alles staat in het teken van de rebellie en hun daden om de plannen van de Death Star aan Prinses Leia te bezorgen zonder iets toe te voegen aan de nieuwe verhaallijn van de Star Wars-saga’s.

Kortom, met Rogue One toont Disney net zoals de Marvel Cinematic Universe de nieuwe toekomst van de cinema tegenover televisie: een uitgebreide franchise uitbouwen waar fans keer op keer van hun favoriete personage kunnen smullen. Spijtig dat Rogue One deze opportuniteit niet ten volle grijpt.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Star Wars Rogue One in IMAX 3D review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter