30 Days Of Night DVD review

30 DAYS OF NIGHT Cover30 Days Of Night ****

Regie: David Slade

Met: Josh Hartnett, Melissa George, Ben Foster, Danny Huston

Speelduur: 108 min.

Visueel straffe en angstaanjagend furieuze horrorfilm, naar de gelijknamige Amerikaanse cultstrips.

Vergelijk prijzen van 30 Days Of Night online op Kelkoo!

Het verhaal: In Barrow, Alaska is een klein stadje gevestigd dat het één keer per jaar een volledige maand zonder daglicht moet stellen. Dit zorgt elk jaar weer voor een totale leegloop. De plaatselijke sheriff Eben Oleson (Josh Hartnett) en een handjevol achterblijvers houden een oogje in het zeil. Wanneer Eben samen met zijn deputy Billy enkele verbrande telefoons aantreft begint hij te beseffen dat er iets serieus mis is. Vanaf dan moet hij van het ene bizarre voorval naar het andere, het ene nog vreemder de het vorige. Wanneer hij een bloedig karkas aantreft gaan de poppen pas echt goed aan het dansen…

Ons verdict: In onze ogen was 2008 tot nu toe een behoorlijk pover horrorfilmjaar, met weinig échte uitschieters. En hoewel het vampierensubgenre ons nooit echt even hard kon boeien als pakweg het zombie- en slashersubgenre, blijkt 30 Days Of Night één van de beste horrorfilms van het jaar te zijn! Slade, die ons ook al aangenaam wist te verrassen met zijn controversiële Hard Candy, grijpt het bronmateriaal van Steve Niles en Ben Templesmith met beide handen aan en vertaald het uitermate geslaagd naar bewegende beelden. Het stripgevoel druipt van elke centimeter pellicule af en Slade bewijst dat hij een knap visueel oog heeft. Sommige beelden zijn zo mooi in beeld gebracht dat je er bij wijze van spreken bijna door gehypnotiseerd geraakt! Slade wilde de angst voelbaar maken en mede door de intense montage en uit ijskoude tonen bestaande soundtrack zit je dan ook met een ongemakkelijk gevoel te kijken naar de film. Wanneer de hel losbarst leef je met de personages mee, ondanks dat ze hier en daar meer uitdieping hadden mogen krijgen. Meisjesidool Josh Hartnett is erg goed gecast als de jonge, doch standvastige sheriff en ook Melissa George is prima op dreef. Maar het is de ijzingwekkende verschijning van Ben Foster die de film pas echt ruggengraat meegeeft! Ondanks dat deze talentvolle acteur geen enorm grote rol heeft is zijn stempel onmiskenbaar. Hij verteld hier en daar met zijn staalharde ogen meer dan met de dialogen en de koude rillingen liepen enkele keren over onze rug. De speciale effecten en het production design werden verzorgd door onder andere Weta en zijn uitstekend. Hoewel dat Slade duidelijk niet gratuit uit de hoek wilde komen, zitten er enkele geslaagde scènes in die niet geschikt zijn voor mensen met zwakke magen. Ten zeerste aanbevolen!

De DVD: Het anamorfische 2.35:1 beeld spat van het scherm, met een goede scherpte en uitstekend contrast. De zwarte tinten zijn solide, alsook de overige kleuren. Vuiltjes en beschadigingen zijn niet te bespeuren. De Engelse Dolby Digital 5.1- en DTS-tracks bieden een heerlijk levendig geluidsbeeld, met een prima plaatsing en zuivere, steeds verstaanbare dialogen. De muziek komt erg goed tot zijn recht en ruis of storingen hebben we niet waargenomen. De erg mooie steelbook bevat twee schijfjes. Op de eerste DVD kan u buiten een handjevol promotietrailers de film ook nog eens bekijken met een informatieve commentaartrack van acteurs Josh Hartnett en Melissa George en producent Rob Tapert. Op de tweede schijf kan u de tanden zetten in volgend lekkers: film clips, beelden van op de set, enkele pagina’s Nederlandstalige notities, 9 diepgravende ‘Making of’-featurettes (samen goed voor 50 minuten), het videodagboek “730 Days Of Night” (25 min.), een fotogalerie, interviews met de voornaamste cast- en crewleden (samen 13 minuten), een zestal televisiespots en last but not least de originele bioscooptrailer en cross-promotional trailers (waaronder het geweldige Rambo!). Een must!

Kijk hier alvast de trailer van de film:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter