Regie: Anthony Russo & Joe Russo
Met: Josh Brolin, Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Chris Pratt, Chadwick Boseman, …
Speelduur: 149′
Deze superhelden blockbuster van waarlijk epische proporties is vanaf 12 januari te bekijken voor Telenet Play More abonnees.
Het verhaal: Hoewel nog altijd ‘gesplit’ na de gebeurtenissen in ‘Civil War’ moeten de Avengers en een aantal nieuwe bondgenoten alles op alles zetten om de ‘Infinity Stones’ uit de handen te houden van Thanos die het ganse universum bedreigt … .
Een wereldwijde box office van meer dan 2 miljard dollar (4de plaats aller tijden (!)) en een voorlopige plaats in de top 60 beste films aller tijden op IMDb, het moge duidelijk zijn: het succesverhaal van het Marvel Cinematic Universe is nog lang niet uitverteld. En dan vergeten we nog even het recente -nogal overschatte- Black Panther en zijn monsterscores in sterren en dollars. Maar is Avengers: Infinity War al die lof waard? En vooral, blijft dit spektakelstuk pur sang overeind op uw flatscreen?
Over die top 60 plaats als zogenaamd beste film aller tijden kunnen we kort zijn? Nee, dat is niet helemaal terecht. Je mag ook verwachten dat dit de komende jaren nog verder zal wegzakken ten voordele van de échte klassiekers. Dat neem niet weg dat Avengers: Infinity War simpelweg het strafste is dat bij Marvel van de band rolde sinds hun wonderjaar 2014 (met Captain America: Winter Soldier en Guardians of the Galaxy, red.). Ondanks de objectief -té- lange speelduur verveelt ie geen minuut. Hoe kan het ook met grof geschat 45 personages die allemaal hun ‘momentje’ moeten hebben, en >300 miljoen kostend, peperduur CGI spektakel dat aan een rotvaart op je afkomt?
De grootste troef van Avengers: Infinity War is echter z’n slechterik zowaar. Eindelijk heeft Marvel eens een villain beet die je weet te beroeren. Hoewel Thanos objectief een paarse versie van de Hulk is met een balzak van een kin (vrij vertaald naar ‘Star Lord’, red.), is hij meer dan een domme bruut. Josh Brolin en de mo-cap tovenaars slagen erin je te doen meeleven met de beweegredenen van deze brenger van onheil.
Een andere troef zijn de Guardians of the Galaxy, hun interacties met de Avengers zijn goud waard. Met name Thor en Rocket (“Sweet rabbit, red.”) vormen een space buddy cop duo voor de eeuwigheid. Hemsworth etaleert hier veel beter zijn komisch talent dat in het overtrokken en bijna bespottelijke Thor: Ragnarok. De aanblik van Tony Stark op de uitspraken van de alweer hilarische Drax is ook om in te kaderen.
Met zoveel personages is het natuurlijk onvermijdelijk dat deze niet allemaal een even groot aandeel krijgen in het verhaal. Maar goed: Falcon, War Machine of Bucky Barnes waren nu nooit echt de meest memorabele superhelden. En van Ant-Man overigens helemaal géén spoor, tenzij deze verstopt zat in de baard van Captain America.
Verwacht echter niet té veel van de beloofde donkere sfeer die werd aangekondigd. Jazeker, *spoiler*, er leggen bepaalde personages (definitief?) het loodje. Maar ondanks de massale destructie blijft de toon veelal luchtig, én typisch MCU qua stijl. Dit is en blijft bovenal een prent voor het 11-jarig jongetje in ieder van ons, waar ook non-hardcore Marvel fans van kunnen genieten. Hopelijk haalt Avengers: Endgame deze lente hetzelfde niveau!