Red Sparrow recensie

Red SparrowRed Sparrow *** 1/2

Regie: Francis Lawrence (Hunger Games, I Am Legend, Constantine)

Met Jennifer Lawrence, Matthias Schoenaerts, Joel Edgerton, Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Ciaran Hinds, Mary-Louise Parker, Sakina Jaffrey,…

Speeltijd: 139′

Ga kijken als je hield van Alias, The Good Shepherd & mother!.

Het verhaal: Prima ballerina Dominika wordt gerecruiteerd door de Russische staat om haar verleidingen in te zetten tegenover een Amerikaanse spion.

Jennifer Lawrence in Red Sparrow

Ons verdict: Het spionage-genre kent moeilijke tijden: Jack Ryan sloeg niet aan bij het grote publiek, Jeremy Renner mocht geen nieuwe Jason Bourne worden, Tom Cruise komt met de zoveelste Mission: Impossible-film en Daniel Craig heeft maanden gespeeld met het feit of hij terug zou komen als James Bond. Enkel Kingsman lijkt met zijn speelse stripstijl een opening te vinden bij het bioscooppubliek en filmproducenten zoeken halsstarrig naar openingen om het genre in leven te houden. Een zwarte spion of een sterke vrouw misschien? Het klinkt allemaal zeer verbonden aan Black Panther & Wonder Woman. Geen wonder dat fans van Marvel Red Sparrow zien als het verhaal van Scarlett Johansson‘s Black Widow. Maybe, maar wij zien eerder een ander probleem.

Matthias Schoenaerts in Red Sparrow

De Koude Oorlog is al lang achter ons en de kaarten van grootmachten zoals de Verenigde Staten & Rusland liggen anders dezer dagen. Met Red Sparrow probeert Francis Lawrence en zijn paradepaardje Jennifer Lawrence (ze kennen elkaar uitgebreid van The Hunger Games) terug te grijpen naar de vervlogen geschiedenis en deze te plaatsen in een ongeloofwaardig nieuwe realiteit. Problematisch om de jeugd van vandaag mee krijgen, denken we dan. Maar goed, als we Red Sparrow even in zijn genre bekijken, heeft het wel een alternatief te bieden tegen pakweg een Salt. De actie wordt weggestript tot het minimum en de nadruk ligt op het mysterieuze karakter van de spionagewereld zoals het voortreffelijke The Good Shepherd ook deed. In combinatie met de glamoureuze shots die Jennifer Lawrence meesterlijk beheerst, geeft dit 2 uur en 20 minuten geweldig entertainment die we tot de laatste minuut shipten. Tot slot vermelden we nog graag de cast Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Joel Edgerton & onze Vlaamse trots Matthias Schoenaerts die als een Europese versie van Ernst Stavro Blofeld zijn beste prestatie ooit in een Hollywood-film neerlegt.

Kortom, wat Red Sparrow te maken heeft met Marvel’s Black Widow is mij in sé een raadsel, maar het is beste wat we zagen van Francis Lawrence sinds Constantine met een voortreffelijke Matthias Schoenaerts.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter