Jack Ryan Shadow Recruit review

Jack Ryan Shadow Recruit posterJack Ryan Shadow Recruit ***1/2

Regie: Kenneth Branagh (Thor)

Met: Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley, Colm Feore

Speelduur: 105′

Ga kijken als je houdt van The Sum of All Fears, 24 en The Bourne Idendity.

Het verhaal: Jack Ryan, een financieel expert en ex-marinier, wordt gerekruteerd door de CIA. Hij komt een Russische terroristische organisatie op het spoor … .

Chris Pine en Kevin Costner in Jack Ryan Shadow RecruitOns verdict: Van alle bekende filmfranchises kende Jack Ryan (gebaseerd op de boeken van Tom Clancy, red.) zonder meer één van de meest hobbelige parcours de voorbije decennia. Dat het personages over amper 5 films (gespreid over 25 jaar) ondertussen werd vertolkt door 4 verschillende acteurs zegt genoeg. Het begon allemaal met The Hunt For Red October waar Alec Baldwin (toen nog goed op weg om een A-lister te worden, red.) als Ryan compleet werd weggespeeld door Sean Connery als een Russische duikbootkapitein. In de stevige actiethrillers Patriot Games en zeker Clear and Present Danger trad Ryan (deze keer in de betrouwbare gedaante van Harrison Ford, red.) op het voorplan als een moedige maar naïeve padvinder in de cynische spionagewereld. Bijna 10 jaar (en dus post 9/11) probeerde Paramount het de eerste keer met een jongere versie van Jack Ryan in het degelijke The Sum of All Fears dat evenwel flopte, net zoals alles waar Ben Affleck destijds was in te zien. Anno 2014 is het de beurt Chris Pine om zijn kans te wagen als de down-to-earth variant op James Bond, Jason Bourne, en Ethan Hunt.

Jack Ryan Shadow Recruit deed het vrij pover aan de Amerikaanse box-office (35 miljoen dollar sinds de release begin januari) maar dankzij redelijke cijfers in de rest van de wereld wist hij toch al een bescheiden winst te maken van zo’n 20 miljoen dollar op het relatief beperkte productiebudget van 60 miljoen dollar. Goed nieuws voor wie net als wij Chris Pine meer dan weet te smaken als Jack Ryan en een (hopelijk beter geschreven) sequel wel zou zien zitten. Captain Kirk overtuigt als de potige analist, en zet zo wellicht de beste reïncarnatie neer van het personage sinds Harrison Ford. Ook de rest cast doet vakkundig zijn werk. Kevin Costner heeft zich bij zijn leeftijd neergelegd, en zit goed in zijn vel als mentor van dienst. En zelfs Keira Kinghtley die -geef toe- meestal vooral met haar kin acteert valt niet uit de toon. Enige valse noot misschien is Kenneth Branagh die zichzelf de rol van Russische slechterik toebedeelde maar nergens echt dreiging uitstraalt. Als regisseur daarentegen brengt Branagh het er beter van af. Toegegeven hij heeft wel heel goed gekeken naar de Bourne-films voor de vormgeving van de actiescènes maar toch, na de barokke nonsens van Thor trekt hij zich hier veel beter uit de slag.

Jack Ryan Shadow Recruit slaagt er zeker in het eerste uur in om de nodige suspense te puren uit een generisch en voorspelbaar script dat zelden het niveau van pakweg 24 (in zijn zwakkere seizoenen dan nog, red.) overschrijdt, en waar je vooral in de overhaast bijeen geharkte climax de rafelige naden van begint te zien. Ja er is dezer dagen straffere kost te zien in de bioscoop (The Wolf of Wall Street, 12 Years A Slave) maar in afwachting van nieuwe Bond-, Bourne, of Mission Impossible-films (die komen er allemaal aan in 2015, red.) volstaat dit als entertainend tussendoortje waar je noch 3 uur van je leven aan kwijt bent noch in de bittere miserie wordt gedrenkt.

Bekijk alvast een featurette over Jack Ryan Shadow Recruit

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.