12 Years a Slave review

12 years a slave poster12 Years A Slave ****1/2

Regie: Steve McQueen (Hunger)

Met: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o, Brad Pitt

Speelduur: 135′

Ga kijken naar deze heftige brok cinema als je ‘hield’ van Schindler’s List.

Het verhaal: Amerika begin 19de eeuw, Solomon Northup, een vrije man uit New York wordt gevangengenomen door een stel slavenhandelaars en verkocht in het diepe Zuiden als slaaf … .

Chiwetel Ejiofor en Michael Fassbender in 12 Years A SlaveOns verdict: Er zijn zo van die films waarvan je liever niet had dat ze bestonden, gewoonweg omdat de waargebeurde feiten zo gruwelijk zijn dat we bijna het geloof in de mensheid verliezen. Schindler’s List, die de Holocaust hondsbrutaal in beeld bracht, was er zo één. Maar hetzelfde kan ook gezegd worden van deze 12 Years A Slave, die waarschijnlijk de donkerste dagen van de Amerikaanse geschiedenis, de slavernij, zonder franjes loslaat op de argeloze multiplexbezoeker. Alhoewel wij niet de grootste fan zijn van regisseur Steve McQueen, z’n vorige, Shame, neigde naar -bijna letterlijke- pretentieuze arthouse masturbatie, schiet hij met 12 Years A Slave wel voluit in de roos.

12 Years A Slave vertelt een waargebeurd verhaal van ongeveer 200 jaar oud dat zo afschuwelijk is, dat het tot nu heeft moeten wachten alvorens het de mainstream-media aandacht krijgt, die het verdient. Anders dan bij het nogal pompeuze Lincoln -waar vooral gepalavert werd over de slavernij- toont McQueen gewoon de gruwelijke realiteit, boven zonder enige spielerei à la Django Unchained waar de setting diende ter ondersteuning van een exploitation wraakepos. Dat maakt van 12 Years A Slave een zware en lange zit, waar je bijna depressief buiten komt, maar die het zeker verdient om gezien te worden.

Niet in het minst dankzij de glansprestatie van Chiwetel Ejiofor, na jarenlang uitstekende bijrollen in alles van American Gangster tot 2012, nu op het voorplan met een intense hoofdrol, die -wat ons betreft- de enige is die de Oscar met recht en reden zou mogen wegkapen van Leonardo DiCapri (voor The Wolf of Wall Street, red.). Ejiofor wordt bovendien omringd door ‘goed’ volk als Giamatti, Cumberbatch en een alweer fantastische Fassbender. Hulde ook aan nieuwkomer Lupita Nyong’o voor haar sterke vertolking.

Wie meer wil weten over 12 Years A Slave kan overigens nu vrijdag (24/1) terecht op BBC2 omstreeks middernacht voor een special van The Culture Show met Mark Kermode getiteld Steve McQueen: Are You Sitting Uncomfortably?. Een titel die overigens de lading perfect dekt, 12 Years A Slave biedt geen gezellig avondje uit, en vergt intellectueel en vooral emotioneel een inspanning van de kijker, maar is gewoon essentiëel kijkvoer, zowel historisch als cinematografisch.

Bekijk alvast een featurette over de getalenteerde cast van 12 Years A Slave.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

7 gedachten op “12 Years a Slave review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter