Selma review

Selma posterSelma **

Regie: Ava DuVernay

Met David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson, Oprah Winfrey, Giovanni Ribisi, Tim Roth, Common, Cuba Gooding Jr.,…

Speeltijd: 128′

Ga kijken als je hield van 12 Years a Slave & The Butler.

Het verhaal: Deze film volgt de vreselijke incidenten van rassenhaat in de jaren ’60 voor en na de vreedzame mars van Selma naar Montgomery in de staat Alabama en de rol van burgerrechten-activist Dr. Martin Luther King.

David Oyelowo als Dr. Martin Luther King in Selma

Ons verdict: Ieder jaar rond de Oscar-periode krijgen we wel een nieuwe film over rassenhaat en -discriminatie in de Verenigde Staten (die meestal nog gesponsord wordt door Brad Pitt): in 2013 was het The Butler, in 2014 12 Years a Slave. Beide uitstekende films met sterke castleden zoals Chiwetel Ejiofor & Forest Whitaker. Dit jaar kregen we een heel ambitieus project te zien: Selma, een autobiografische film over de civil rights activistic bij uitstek Martin Luther King.

Wel, dat dachten we toch. In realiteit gaat het helemaal niet zo over King’s leven, maar eerder het incident rond de Selma Montgomery-mars in 1965. David Oyelowo als protégé van regisseur Ava DuVernay krijgt de eer om de rol op zich te nemen. Niet meteen een schot in de roos: Oyelowo mag dan wel ambitieus zijn en heel erg lijken op Martin Luther King, hij is geen Oscarwinnaar zoals Denzel Washington of Chiwetel Ejiofor dat zijn. Ongetwijfeld de reden waarom deze film niet met een oscar ging lopen voor Beste Acteur (hij kreeg met Glory een oscar voor Beste Song door Common & John Legend). Het tempo van de film is veel te traag en duurt veel te lang. Bovendien leiden de dialogen en sfeer niet bepaald tot iets meer. Buiten de historische waarde van de film brengt Selma maar weinig toe tot de realiteit waar zwarten letterlijk moesten vechten voor hun rechten.

Kortom, gezien de voorgaande films rond rassendiscriminatie in de Verenigde Staten, hadden we meer verwacht van Selma. Bekijk onderaan First to Cry, Courthouse & Give Us The Vote clip uit Selma:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Selma review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter