12 Strong recensie

12 Strong recensie12 Strong ***

Regie: Nicolai Fuglsig (Exfil)

Met Chris Hemsworth, Michael Pena, Michael Shannon, Navid Negahban, William Fichtner, Elsa Pataky, Rob Riggle,…

Speeltijd: 130′

Ga kijken als je hield van Zero Dark Thirty, American Sniper, Sand Castle & een vleugje War Horse.

Het verhaal: Enkele dagen na 9/11 wordt een eliteteam van 12 soldaten onder leiding van kapitein Mitch Nelson naar Afghanistan gestuurd om er met rebellen te vechten tegen de nieuwe vijand: Al Qaïda & de Taliban.

Navid & Chris Hemworth in 12 Strong

Ons verdict: Liefhebbers van het actiegenre weten wanneer ze (alvorens de film begint) een opgedroogde boom naast Route 66 vliegensvlug zien bloeien tot een gezonde boom vol groene bladeren dankzij een bliksemschicht, dat ze waar voor hun geld krijgen. Producent Jerry Bruckheimer investeert immers alleen maar in de beste actiefilms met de nieuwste Amerikaanse hightech wapens en dat brengt heel wat mensen in de Verenigde Staten naar de bios. Maar een oorlogsverhaal brengen over een bende gewapende Afgaanse ruiters op paard en kar getuigt niet van de grootste innovatie bij DARPA. Toch was dit het wapen wat de VS gebruikte tegen de Taliban in de eerste dagen na 9/11 en het verhaal verdient een Hollywood-ode wat 12 Strong enigszins is. We zeggen enigszins, want een grensverleggend verhaal is het buiten de zeldzame voetnoten hier en daar niet. 12 Strong is eerder een mooi excuus om een aantal geweldige helicopter-shots op het witte doek te projecteren en het Marvel-duo Chris Hemsworth & Michael Pena samen met de indrukwekkende Michael Shannon in een actievolle oorlogsfilm te casten (Oh ja, en Chris Hemsworth mag ook eens met zijn vrouw Elsa Pataky acteren). 12 Strong doet weliswaar waar het goed in is: entertainen van het begin tot het einde en de doordeweekse hill billy een ander deel van de wereld te tonen. Mission Accomplished, Nicolai Fuglsig!

Kortom, 12 Strong zal geen Oscar winnen, maar in deze tijden van Donald Trump is het best een van de betere Amerikaans pattriotische propaganda.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter