De top 10 grootste openingsweekenden aller tijde in België

De top 10 grootste openingsweekenden aller tijde in België

Elk jaar worden er grote sommen geld bij elkaar gezameld aan de Belgische box office, maar ondanks de miljoenen die voorbij vliegen, blijft het toch vrij stil aan recorden. Hoe hoog moet een film in zijn eerste weekend scoren om in de top 10 terecht te komen en wie bekleedt deze top 10? Zoek niet langer, want hier krijg je een mooi overzicht van de top 10 grootste openingsweekenden aller tijde in België.

HARRY POTTER & THE DEATHLY HALLOWS: PART 2 (2,88 miljoen euro / 3.94 miljoen dollar)

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

Het record van beste openingsweekend aller tijde in België werd gevestigd in 2011 door het laatste deel van de Harry Potter-franchise The Deathly Hallows Part 2 waarbij Harry het opneemt tegen zijn aartsrivaal Voldemort. Bijna 3 miljoen euro staat hij veruit het verste van alle films die ooit in de Belgische bioscopen zijn vrijgegeven. Een shot in de roos voor Warner Bros.!

THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN – PART 2 (2,33 miljoen euro / 2.93 miljoen dollar)

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2

Met een half miljoen euro verschil krijgen we het laatste deel van de Twilight saga Breaking Dawn Part 2. 2.33 miljoen euro bracht hij in 1 weekend op in 2009 en was daarbij de sterkste film van ze allemaal. Enkel New Moon kwam in de buurt van de 2 miljoen euro (1.77 miljoen euro om exact te zijn). De buzz van de film was zo groot dat het na zijn 5de week weliswaar quasi niet meer bezocht werd en geen plaats in de top 10 winstgevendste films wist te verzilveren. Lionsgate was alleszins niet getreurd met het resultaat.

PIRATES OF THE CARIBBEAN: AT WORLD’S END (2,11 miljoen euro / 2.81 miljoen dollar)

Pirates of the Caribbean: At World's End

3 is een geluksgetal aan de Belgische box office! Zo ook voor de Pirates of the Caribbean-franchise die met At World’s End in 2007 een monsterscore van 2,11 miljoen euro binnenhaalde. De laatste film van de franchise On Stranger Tides kwam dicht in de buurt van het oorspronkelijke succes met 1,61 miljoen euro, maar . Een lekkere strike voor Disney!

FURIOUS 7 (1,85 miljoen euro / 2.01 miljoen dollar)

Furious 7

En meteen de laatste in het overzicht: Furious 7! Het overlijden van Paul Walker bracht dit 7de deel rond een vriendengroep autodieven in stroom versnelling. Net buiten de top 10 van de jaaroverzichten, maar in openingsweekenden was hij in 2015 goed genoeg om in de top 10 te springen. Proficiat Universal Pictures!

FIFTY SHADES OF GREY (1,78 miljoen euro / 2.11 miljoen dollar)

Fifty Shades of Grey

Fifty Shades of Grey was de sensatie van 2015: 1,78 miljoen euro wisten ze in het weekend van Valentijn bij elkaar te sprokkelen. Meteen een schot in de roos voor de franchise en Universal Pictures! Tractie kreeg het weliswaar niet met net zo’n 5 miljoen euro opbrengst voor het hele jaar.

LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING (1,67 miljoen euro / 2.07 miljoen dollar)

Lord of the Rings: The Return of the King

In 2003 brak de Lord of the Rings-franchise recorden in België doordat het 3de deel The Return of the King met 1,67 miljoen euro de Box Office België bestormde. Bovendien bleef hij het tempo aanhouden met gevolg dat we deze reeds konden terugvinden in het vorige overzicht.

THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY – PART 1 (1,64 miljoen euro / 2.05 miljoen dollar)

The Hunger Games: Mockingjay Part 1

The Hunger Games is een ware hype in de Verenigde Staten die productiehuis Lionsgate redde en ook in België doet de franchise het goed (al moest het steeds petje afzetten voor The Hobbit). In 2014 haalde Mockingjay Part I 1,64 miljoen euro op in zijn eerste weekend. We zijn zeer benieuwd of het laatste deel hier verandering in kan brengen.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG (1,54 miljoen euro / 2.13 miljoen dollar)

The Hobbit: The Desolation of Smaug

De hedendaagse films moeten thans niet onderdoen aan de film uit de jaren 2000. De 2de film van The Hobbit The Desolation of Smaug wist het grootste resultaat van The Hobbit-franchise te behalen: 1,54 miljoen euro in één week in 2013. En dat maakte Warner Bros. weer blij ondanks het feit dat de franchise op zich zijn ambities niet waar maakte.

KUIFJE (1,41 miljoen dollar / 2.02 miljoen dollar)

Kuifje, de film

Spielberg is een vaste waarde aan de Belgische box office en ook diens verfilming van het Belgische stripfiguur Kuifje was goud waard in 2013. 1,4 miljoen euro bracht het in het laadje en meteen de beste film van Paramount & Sony in deze top 10.

2012 (1,39 miljoen euro / 2.10 miljoen dollar)

2012 door Roland Emmerich

In het rampenfilm-genre is er maar 1 alomheersende film: 2012. De definitie van een blockbuster door Roland Emmerich haalde in 2012 dankzij de distributie van Warner Bros. 1,39 miljoen euro op, bijna het dubbel tegen 10,000 BC! Independence Day en Godzilla konden spijtig genoeg niet opgenomen worden in het overzicht door te weinig gegevens voor handen.

De lijst wordt verder aangevuld door Spider-Man 3 (1.94 miljoen dollar), Shrek: The Third (1.77 miljoen dollar), Jurassic World (1.76 miljoen dollar), Asterix en de Olympische Spelen (1.69 miljoen dollar), Avatar (1.61 miljoen dollar), Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs (1.59 miljoen dollar), Skyfall (1.5 miljoen dollar), The Matrix Reloaded (1.42 miljoen dollar), The Dark Knight Rises (1.35 miljoen dollar), Titanic (1.18 miljoen dollar), etc.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter