Last Action Heroes: de beste actiehelden (-films) van de jaren ’80 en ’90

Met de release van Predators en The Expendables lijkt de old skool actiehelden-film -na een decennialange veroordeling tot low-budget straight-to-DVD drek- deze zomer een tijdelijke opflakkering te kennen. Toch valt het nog af te wachten of deze films nog maar aan de voetzolen reiken van de actieknallers van jaren ’80 en (veelal) vroege jaren ’90. Daarom brengen wij een ode aan het genre waar we mee opgroeiden: de actiehelden-films waarin gespierde éénmanslegers ongegeneerd slechterik omver knalden, lek staken en verrot schopten. We nemen je terug naar een tijd waarin op het witte doek nog gevloekt als een ketter mocht worden, waar zelfs de helden rookten als een turk, waar het bloed bij momenten van het scherm droop, en waar links of rechts zelfs een koppel tieten te ontwaren viel. Een tijd waarin naast de grootste namen uit het genre, ook eendagsvliegen, en zgn. serieuze acteurs hun kans waagden als stoere actieheld. Belangrijk weetje bij onderstaande lijst: we hebben gekozen om enkel die films, gereleased zussen 1980 en 1999, op te nemen in de lijst (vandaar het ontbreken van actie-oervaders als Clint Eastwood en Charles Bronson, en recente odes aan het genre als Rambo IV en Taken). Geniet van ons overzicht, en zoals altijd zijn suggesties en commentaar meer dan welkom.

Van start gaan we natuurlijk met de grootste actieheld van allemaal, Arnold Schwarzenegger, de Oostenrijkse body bodybuilder met veruit de meeste old skool actieknallers op zijn palmares. We selecteerde de vijf 5 beste uit een indrukwekkende carrière.

Terminator 2: Judgment Day*****

Total Recall*****

The Terminator*****

Predator****

Commando***1/2

Volgende in de rij is uiteraard Sylvester Stallone, de enige die Schwarzenegger mogelijk van de troon kan stoten als de ultieme action hero.

Rambo: First Blood part II****

Cliffhanger****

First Blood****

Demolition Man****

Rocky IV***1/2

Het podium wordt vervolledigt door Bruce Willis, zowat de enige in deze lijst die ook dezer dagen nog tot de A-list behoort.

Die Hard*****

The Last Boyscout*****

Die Hard 2: Die Harder****1/2

Die Hard With A Vengeance****1/2

Last Man Standing****

Afgaande op wat er de laatste dagen weeral in de media verscheen is Mel Gibson echt geen fijne mens, gelukkig maakte ie wel een aantal bijzonder fijne actiefilms.

Lethal Weapon*****

Lethal Weapon 2*****

Mad Max 2: The Road Warrior****

Payback****

Ransom****

Onze eigenste mucles-from-Brussels, Jean-Claude Van Damme, kan natuurlijk ook niet ontbreken aan deze lijst.

Double Impact****1/2

Universal Soldier****

Hard Target****

Sudden death***1/2

Maximum Risk***1/2

De allerslechtste ‘acteur’ uit dit overzicht, Steven Seagal, maakte eind jaren ’80 en begin jaren ’90 toch een aantal heerlijke guilty pleasures.

Under Siege****

Above The Law***1/2

Marked for Death***

Out for Justice***

The Glimmer Man***

Wat volgt is the best of the rest, B-acteurs en zéér grote namen die schitterden in een handvol geweldige actiehelden-films, maar verder maar weinig noemenswaardigs lieten zien in het genre.

Chuck Norris – Invasion USA***

Kurt Russell – Tango & Cash***1/2

Michael Dudikoff – American Ninja 2***

Carl Weathers – Action Jackson***

Michael Douglas – Black Rain*****

Patrick Swayze – Road House****

Wesley Snipes – Passenger 57***1/2

Dolph Lundgren – Showdown in Little Tokyo***1/2

Brandon Lee – Rapid Fire***1/2

Chow-Yun Fat – Hardboiled*****

Keanu Reeves – Point Break*****

Nicolas Cage – Conair*****

John Travolta – Face/Off*****


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

7 gedachten op “Last Action Heroes: de beste actiehelden (-films) van de jaren ’80 en ’90”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  Geweldig lijstje Kenneth! Action Jackson verdekke :D Soo bad, it’s good again ;)

  Please wait...
 2. Als jij trouwens een manier weet om aan de Action Jackson DVD te geraken (zelfs bij Amazon hebben ze hem niet meer)? T is de enige uit het lijstje die nog aan mijn collectie ontbreekt … :p

  Please wait...
 3. Hoe heerlijk zijn die trailers anders ook niet? Waar en wanneer hebben ze die geweldige over-the-top voice-over stemmen afgeschaft? Welke pipo heeft dat beslist? :)

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter