Predators review

Predators***1/2

Regie: Nimród Antal

Met: Adrien Brody, Alice Braga, Laurence Fishburn, Topher Grace, Walton Goggins, Danny Trejo

Speelduur: 100′

Niet dé film van het jaar, maar zonder twijfel (eindelijk) een echte sequel op het origineel uit ’87! Vanaf 14 juli in de bioscoop.

Het verhaal: Royce (Adrien Brody) leidt tegen wil en dank een groep bikkelharde elitekrijgers die tot het besef komen dat ze samengebracht werden op een andere planeet… als prooi. Met de uitzondering van een geschorste dokter (Topher Grace), zijn het allemaal koelbloedige en meedogenloze moordenaars, huurlingen, soldaten, Yakuza, gevangenen… Deze menselijke ‘roofdieren’ worden nu systematisch opgejaagd en uitgeschakeld door de ultieme jagers…

Ons verdict: Het leuke aan DIY-filmmaker Robert Rodriguez (Sin City, Planet Terror) is dat hij ondanks alles steevast zijn eigen ding is blijven doen. Hij levert weliswaar regelmatig succesvolle publieksfilms af, maar deze hadden steevast een excentriek randje en tussendoor maakt Rodriguez gewoon de dingen die hij wil maken (of deze nu veel kans op succes hebben of niet is dan bijzaak). Al even na het onverwachte succes van El Mariachi midden jaren negentig had de jonge en ambitieuze cineast al zijn zinnen gezet op een ultieme Predator-sequel. Helaas was zijn script veel te ambitieus en te groots om te realiseren binnen een aanvaardbaar budget, bovendien had Rodriguez ook nog iets te weinig bewezen in Hollywood. De ironie wil dat de franchise later bijna volledig om zeep geholpen werd door een aantal onbeholpen filmmakers met weinig ervaring, met de gewraakte spin-off films Alien Vs. Predator (2004) en de sequel Aliens Vs. Predator: Requiem (2007). Nu enkele jaren later, in volle recessie nota bene (!), krijgt Rodriguez alsnog de kans om zijn epische visie te laten zien. Getuige de ultieme creatieve controle over het project is de man met de karakteristieke bandana en cowboyhoed duidelijk een pitbull (in tegenstelling tot zijn collega annex partner-in-crime Tarantino, met zijn ‘ultieme’ Friday The 13th vervolg waar nooit iets van in huis is gekomen). Terwijl de studio Predators probeert te slijten als een nieuwe start van de franchise, is deze nieuwe film niets anders dan een regelrechte sequel op het origineel uit ’87 van John McTiernan. And that is a good thing! De ‘S’ achter de titel duidt ook direct de bedoelingen aan van Robert Rodriguez, die overigens de regie-opportuniteit doorgaf aan de talentvolle Vacancy-regisseur Nimród Antal. Predators is namelijk de overtreffende trap in deze iconische sciencefictionfranchise en de vergelijkingen met James Cameron’s Aliens zijn nooit ver weg. Rodriguez en Antal stappen eveneens met volle macht op de gaspedaal en leveren een volbloeds actiefilm af, vol memorabele personages, uitstekende speciale effecten (méééér monsters!) en heerlijke macho-dialogen.

Predators opent met een knal en valt net zoals tijdens de hoogdagen van de bikkelharde actiefilm letterlijk en figuurlijk met de deur (en de cast) in huis. In de eerste minuten is bovendien al genoeg schuttingstaal gebruikt om zelfs de meest standvastige misdiennaar van zijn stuk te brengen. Dus mensen die genoten hebben van de zogenaamde “throwbacks” naar de gouden jaren tachtig, zoals Rambo IV, zullen hun lol niet opkunnen met deze derde Predator(s)! Bloed, geweld, scheldwoorden en een eigthies vibe die zo perfect gelijk staat met Predator, dat ik de hele tijd zat te wachten tot Arnold Schwarzenegger in volle actie-modus ergens zou opduiken. Gelukkig (doch verrassend) is er prima vervanging in de gedaante van Adrien Brody (The Pianist, King Kong), die van begin tot eind bewijst dat je geen mega-spierbundel hoeft te zijn of er moet uitzien als Matt Damon om een geloofwaardige actieheld te zijn. Brody gromt zich overal doorheen als een volleerde ‘Christian Bale’ en hij krijgt stevig weerwerk van een fijn en uiteenlopend hoopje ongeregeld, waaronder enkele bekende karakterkoppen als Danny Trejo, Oleg Taktarov en Walton Goggins. Predators gaat zoals u merkt terug naar de essentie van de franchise. Het scenario dropt alle onnodige baggage en probeert zoals het origineel nergens meer te zijn dan wat het is. De afgelegen jungle-setting werkt uiteraard nog steeds en de karakters hebben genoeg diepgang plus mysterie om te blijven boeien. Doe daarbij de uitstekende actieregie van Antal, de geweldige (klassieke) speciale effecten, een vlot tempo en een aantal briljante verrassingen voor de fans van het origineel en je zal net als ondergetekende kunnen bevestigen dat dit het beste is wat de zo goed als doodgebloede sciencefictionfranchise kon overkomen. Toch is het helaas niet al goud wat blinkt in de nieuwe film. Want in de finale maken Rodriguez en Antal een cruciale fout door even geweldig overboord te gaan qua radicale verhaalwendingen en hommages, waardoor de sequel even helemaal dreigt te ontsporen van rommeligheid en onnodige déjà-vu. Een beetje jammer, gezien het uitstekende begin en de spannende tweede act. Toch maakt Predators – van de creatieve tandem Rodriguez en Antal – veel van de hype waar en is het hoe dan ook de uitgelezen tip voor de liefhebbers van stevige old school actie, horror en sciencefiction.

Bekijk hier de eerste televisiespot van het langverwachte vervolg:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

21 gedachten op “Predators review”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  Ik kan u echt niet voor zijn he Steve :). Mooie review en veelbelovende film. Ga ik zeker bekijken. Laat je Centurion aan mij trouwens? Tijd dat ik ook nog eens een reviewtje verzorg … .

  Please wait...
 2. Thx en geen probleem Kenneth. Hoewel er waarschijnlijk nog ergens een interview inzit met Marshall rond de film. Maar heb het nog druk genoeg. The Karate Kid(****) en Knight and Day (**1/2) komen er ook nog aan trouwens.

  Please wait...
 3. Ok. BTW: Inception zou ik ook graag doen :). Waarschijnlijk kan je die toch pas zéér kort voor de release zien, niet?

  Knight and Day zo zwak?

  Wie The Expendables doet, dat ‘vechten’ we volgende maand wel uit :p.

  Please wait...
 4. Ik zie Inception over enkele dagen, dus hangt ervan af hoe mijn enthousiasme is ;)

  Knight and Day was idd zwak. De film doet ook nergens een scheet. En terecht!

  Lol, laten we hopen dat ik dan niet moet gaan naar de première met de cast in London :D

  Please wait...
 5. Allee dan, als ik niet akkoord met je review voor Inception, schrijf ik wel een versie 2.0 :)

  Please wait...
 6. Hahaha DEAL! Maar heb een donkerbruin vermoeden dat de hele redactie weer geweldig op één lijn gaat zitten ;-)

  Please wait...
 7. hoe komt het dat ge die al hebt gezien? deze wil ik wel zien maar spijtig geen cameo. inception wordt de film van het jaar zeker weten. was zelfs in de zevende dag.

  Please wait...
 8. nogal een reveiw in de overtreffende trap…mss omwille van het feit dat alien vs predator te dwaas was voor woorden?
  mijn nieuwsgierigheid is alvast gewekt ‘eighties-vibe” “macho-praat” ;-)

  Please wait...
 9. Yves dit is toch niet de eerste recensie die vroeger online staat? :) De voordelen van pers dus… Ik heb ook dat vermoeden, maar zal het wel zien wanneer ik het zie. De Zevende Dag zijn nu niet echt filmkenners in mijn ogen…

  Please wait...
 10. @Jero: Dat kan wel ja :) Maar vooral ook omdat deze gewoon goed gemaakt is en eindelijk een echte sequel, met oog op het origineel is. Alleen jammer van de laatste act… Maar geniet ervan!

  Please wait...
 11. gelukzakken. voor welk blad of krant schrijft gij steve p magazine, knack?

  Please wait...
 12. Het gebeurt niet vaak, maar ik ga voor 100% akkoord met je oordeel Steve :). Los van een paar overbodige plot twists naar het einde toe (meteen ook de reden van het verlies van een halve *), is dit een heerlijke brok nostalgische actiecinema, vol stoere praat, rondspattend bloed, en de wedergeboorte van voormalige arthouse-wonderboy, Adrien Brody, als actieheld. Zeker geen meesterwerk -dat pretendeert ie ook niet te zijn- maar wel een dikke, vette aanrader, en opnieuw het bewijs dat je met een bescheiden -naar Hollywood normen- van minder dan $50 miljoen zeker opwindende zomerblockbusters kan maken.

  Please wait...
 13. You R kidding right? :) De redactie zit de laatste tijd weer vaker op dezelfde lijn ;) Ben in elk geval benieuwd hoe de film het gaat doen, want ondanks de kwaliteit van de actiefilm, is het een genre dat het deze zomer echt niet geweldig doet.

  Please wait...
 14. Ik vrees dat de ‘jeugd van tegenwoordig’ DRINGEND moet heropgevoed worden op filmisch gebied. Hoe kan je anders verklaren dat drek als Twilight 50x beter scoort dan degelijke actieknallers als deze Predators? (Of misschien zijn wij gewoon oude zakken aan het worden? :))

  Please wait...
 15. Hahaha ik gok op het laatste… Doesn’t bode well for The Expendables :( Ben is benieuwd!

  Please wait...
 16. juist gezien heel goed actie film. heeft iemand al inception gezien?

  Please wait...
 17. Inception zien we binnen een paar uurtjes Yves en wordt daarna gekeurd.

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter