Star Trek review

star-trek-posters-01Star Trek****

Regie: J.J. Abrams

Met: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, John Cho, Eric Bana, Leonard Nimoy, Simon Pegg, Winona Ryder, Ben Cross, Rachel Nichols, Bruce Greenwood

Speelduur: 126′

Uitstekende reboot, die de sciencefictionfranchise terug op het juiste spoor zet. Op 15 april te bekijken op het 27ste Bifff en vanaf 6 mei in de reguliere bioscoop.

Het verhaal: Tijdens de eerste vlucht van de USS Enterprise probeert de rebelse James Tiberius Kirk (Chris Pine) de bemanning te behoeden van een sluwe hinderlaag van de Romulaanse slechterik Nero (Eric Bana). Een conflict met de ambitieuze Vulcan Spock (Zachary Quinto) maakt de zaken er niet makkelijker op…

star-trek-poster-2

Ons verdict: Toen in 2002 de tiende (!) “Star Trek”-film Star Trek: Nemesis genadeloos flopte besloot maatschappij Paramount wijselijk dat het tijd was om de filmserie te laten voor wat het was en even bezinnen over een mogelijke toekomst van de ooit zo succesvolle sciencefiction-franchise. Met de succesvolle ‘reboots’ van achtereenvolgens de James Bond, Batman, Friday The 13th en Fast and the Furious-franchises kon Star Trek uiteraard niet achterblijven. Met de visionaire J.J. Abrams aan het roer, een cast om van te duizelen en naar een scenario van de schrijvers van “Alias” en Transformers was dit de eerste keer dat een bioscooptrailer van een “Star Trek”-film ondergetekende zo wist te begeesteren. Met de nodige anticipatie keek uw dienaar dan ook uit naar de film en gelukkig werden de hooggespannen verwachtingen helemaal ingelost. Het wordt vanaf de eerste momenten duidelijk dat Abrams weet waarmee hij bezig is. Abrams vertaald het boeiende en dynamische scenario – dat zowel de fans van eerste uur zal aanspreken, maar duidelijk ook openstaat voor nieuwe kijkers – met strakke hand naar het grote scherm en levert een spannende en entertainende sciencefictionfilm af, vol intense momenten, geslaagde humor en spectaculaire ruimtegevechten.

STAR TREK

Chris Pine is uitstekend gecast als de rebelse jonge versie van de legendarische kapitein Kirk, terwijl de ingetogen maar dynamische vertolking van Quinto als de jonge Spock het perfecte tegengewicht is. Buiten jong talent bulkt de film van ronkende namen als Karl Urban, Eric Bana, Simon Pegg, Winona Ryder, Ben Cross, Rachel Nichols en Bruce Greenwood. Sommigen zijn helaas wat verspilt (Ryder), maar de meesten spelen de pannen van het dak met op kop geweldige performances van Karl Urban en een dreigende Eric Bana. Ook erg goed zijn John Cho en Zoe Saldana. Beiden acteurs hebben al wel enkele bekende films op hun palmares staan, maar bewijzen in deze blockbuster dat ze heel wat meer in hun mars hebben dan debiele komedies (Cho) en leeghoofdig tienervertier (Saldana). Abrams was ook zo slim om met Leonard Nimoy een mooie en passende link naar de vroegere films te leggen. Star Trek is uiteraard een sciencefictionfilm en zit dus tot de nok vol met speciale effecten. Deze spatten vaak echt van het scherm, met een evenwichtig huwelijk tussen klassiek gemaakte creaturen en uitstekende computer effecten. Star Trek is entertainment van de bovenste plank en op elk gebied een technisch vakkundig gemaakte SF-film. Hoewel ik vaak het gevoel had dat men vooral een nieuw (lees: jonger) publiek probeert te bereiken, zal ook deze elfde Star Trek in de harten komen van de meest hardnekkige Trekkies.

Bekijk hier nog eens de geweldige bioscooptrailer:

14 gedachten op “Star Trek review”

 1. Dat noem ik pas een avant-prémière review Steve — zeer mooi gedaan!

  Please wait...
 2. Thanks K :-) Ik hoop dat deze wat in de kijker blijft staan, want de film verdient het wel.

  Please wait...
 3. JJ Abrams’s Star Trek = je reinste nonsens, maar dan wel zo onweerstaanbaar knap verpakt dat deze must-see blockbuster in één adem mag vernoemd worden met de originele Star Wars-saga. Ik kijk al uit naar de onvermijdelijke sequel(s) … . De 5* lonken … .

  Please wait...
 4. Dit is de eerste Star Trek film waar ik van genoten heb. JJ Abrams voegt er zijn eigen touch aan toe (Cloverfield monster op de planeet) en maakt er weer een ‘klasbak’ van een film van. Het spektakel wordt een ware ode aan de originele serie van Star Trek, mede dankzij de perfect gecaste acteurs Chris Pine en Zachary Quinto. Eén klein flatertje: een gevoelige Spock? What the f*ck? OK, zat er misschien aan te komen met Zachary Quinto in zijn rol, maar ik vond het niet echt passen.

  Een nipte 4 sterren van mij, want ik weet dat Abrams meer in zijn mars heeft dan dit.

  Please wait...
 5. “dat zowel de fans van eerste uur zal aanspreken”

  Sommige maar zeker niet alle.

  Ik vond de film klote.

  Please wait...
 6. Dat is wel een goed onderbouwde recensie Lex. Wat vond je dan niet goed? Aangezien de film beschouwd wordt als één van de beste ontvangen films van de zomer.

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter