Interview John Cho (Hikaru Sulu in Star Trek)

John Cho & Steve De RooverInterview John Cho (Hikaru Sulu uit Star Trek)

Naar aanleiding van de wereldpremière van de elfde Star Trek op het 27ste Brusselse International Festival of the Fantastic Film had ik een gesprek met John Cho. De grapjas – die vooral bekendheid verwierf met zijn rollen in de succesvolle American Pie– en Harold & Kumar-films – speelt in de langverwachte Star Trek-reboot van J.J. Abrams (Lost, Mission: Impossible III) de verrassend serieuze piloot Hikaru Sulu.

Welkom in België!
Dank je wel. We zijn gisteren aangekomen. Na het ontbijt heb ik onmiddellijk gevraagd om de Grote Markt te gaan bekijken. Echt prachtig!

Hoe ben je eigenlijk in het filmvak gerold?
Dat is een aaneenschakeling van toevalligheden geweest. Op de universiteit kwam ik terecht in een schrijfgroep. Eén van de leden deed de regie van een toneelstuk. Toevallig werd op dat moment een van zijn hoofdacteurs ziek. De regisseur vroeg me hoeveel ik woog en mat en toevallig paste ik in het kostuum, waarna ik de rol kreeg. Mijn interesse was aangewakkerd en al snel deed ik professionele toneelstukken.

Je werd voornamelijk bekend met films als American Pie en Harold & Kumar. Hoe kwam je bij deze nieuwe Star Trek terecht?
Ik deed auditie voor de film, mede omdat ik zoveel respect heb voor George (Takei) en wel hield van de originele televisieserie. Niet omdat ik een zogenaamde “Trekkie” ben, maar omdat, toen ik als kind van Korea naar Amerika emigreerde, alle Aziaten nog steeds als stereotypen werden voorgesteld in films en op televisie. In de originele Star Trek reeks was George een echte uitzondering. Zijn positieve vertolking van Hikaru Sulu heeft dan ook een diepe indruk gemaakt. Het voelde ook goed dat hij steevast aanwezig was op de set. Ik was aanvankelijk wat bang dat mijn komische achtergrond me de das om zou doen, maar gelukkig vond men me goed.

Hoe heb je het door de fans zo geliefde personage van Hikaru Sulu benaderd?
Het personage, de serie en George zelf zijn allemaal onderdelen geworden van de moderne cultuur, dus ik vond het uiteraard geen goed idee om een exacte imitatie op te voeren van het originele personage. De grote lijnen waren al aanwezig in het scenario, maar voor mijzelf heeft de fysieke kant van de vertolking het personage gevormd. Voor mij was dit heel uniek en ik heb een andere manier van acteren ontdekt. Ik vond het overigens ironisch dat ik zo’n fysieke rol had, terwijl Sulu vroeger enkel maar veilig in zijn stoel zat.

john-cho-in-star-trek

Was je niet nerveus om in zijn voetsporen te treden?
Niet echt, omdat ik George toch al een tijdje ken via een theatergezelschap. Tijdens een lunch met hem uitte ik even mijn bezorgdheid. Maar hij drukte me op het hart om me geen zorgen te maken en dat ze hem snel de oude acteur zullen noemen die John Cho speelt. (lacht) Dat is typisch George Takei: hij is warm en hij probeert je steevast op je gemak te stellen.

De film bevat veel blue-screens en andere speciale effecten. Hoe heb je je rol voorbereid?
Chris Pine, Zachary Quinto en ik zijn enkele maanden voor de start van de opnames gestart met een extensieve stunttraining voor de vele actiescènes. Er zitten trouwens veel minder blue-screens in de film dan je zou denken. Er werden immense decors gebouwd op de filmset. Al de beelden op de computerschermen in het schip waren echt. Een speciale controlekamer zorgde ervoor dat er steevast nieuwe gegevens te zien waren. De knopjes en hendels konden echt bediend worden, wat het allemaal realistischer maakte om in de rol te geraken.

Voor Star Trek maakte je vooral komedies. Met welk genre zou je in de toekomst het liefst willen verdergaan?
Ik hoop eigenlijk allebei. Ik ben namelijk enorm hebzuchtig (lacht). Bovendien vind ik het leuk als beide genres elkaar aanvullen. Star Trek bevat bijvoorbeeld behoorlijk wat humor. In het verleden merkte ik dat ik zelfs in drama’s zocht naar een moment om een gepaste grap te maken. In het echte leven komen mensen op een gestrest moment toch dikwijls ook aanzetten met een mop. Komedie is zo écht, zo menselijk.

Hoe was het om te werken met de populaire filmmaker J.J. Abrams?
Spannend! Abrams is een echte verhalenverteller, die overigens met elke film aan maturiteit wint. Bovendien weet hij perfect wat hij wil en heeft hij de touwtjes altijd strak in handen. Ik vergelijk J.J. Abrams dan ook graag met een goede atleet die een bepaalde leeftijd heeft bereikt, waar de fysieke kracht op dezelfde lijn zit met de mentale capaciteit. Kortom, iemand die je steeds weer weet te verbazen. Ik voelde me dus echt wel bevoordeeld dat ik met hem mocht samenwerken.

Star Trek staat bol van het talent. Hoe was het om te werken met Eric Bana, Karl Urban, Simon Pegg en Leonard Nimoy?
Ik was erg opgewonden om met hen op de set te staan. De sfeer op de set was verrassend goed. Ik had jammer genoeg geen scènes met Leonard, maar ik had wel een geweldige ervaring met hem. Op een dag ging ik nog wat extra dialogen inspreken. Net als ik binnenwandel, hoor ik hem de befaamde zin “Space, the final frontier…” inspreken. Ik was aan de grond genageld en ik kon mijn eigen geluk niet op! Ik zag het hem inspreken en ook J.J. was er helemaal stil van geworden. De eerste keer dat ik hem zo sprakeloos heb gezien. (lacht) Eric Bana zat op een ander schip, dus met hem heb ik helaas ook niet gewerkt. Hij is overigens wel één van de grappigste mensen is die ik ken.

john-cho-at-bifff2009

Terwijl hij in de film een dreigend en erg donker personage is…
Inderdaad! Ik heb hem op een gegeven moment nochtans aangesproken dat hij niet zo grappig mocht zijn. Ik zei hem dat hij te knap was om ook nog eens zo grappig te zijn! (lacht)

Mij viel het op dat de film ook een nieuw, misschien jonger, publiek wil aanspreken. Wat denk je dat de echte fans, de “Trekkies”, van de nieuwe Star Trek gaan vinden?
Star Trek betekent veel voor een grote groep mensen. Een nieuwe film maken was dan ook een beetje als een feestje organiseren bij iemand anders thuis. Je wilt uiteraard dat het meubilair mooi intact blijft. Volgens mij waren we respectvol voor het originele materiaal. Aan de andere kant voelde het toch nooit als een echte last. J.J. zette elke scène zo op dat het fris aanvoelde. Het had volgens mij ook nooit gewerkt als iedereen zich voortdurend zorgen maakte over de hele mythologie en de personages. Maar ik hoop dat, zelfs wanneer ze niet helemaal overtuigd zijn, de die hard fans toch zullen weten dat ons hart op de juiste plaats zat.

Karl Urban vertelde me dat hij al getekend heeft voor twee sequels. Is dat voor jou ook het geval?
Ja. Het is alleen afwachten wat de film gaat doen.

Hoe zie jij het personage van Sulu evolueren in de volgende films?
Ik zou Sulu graag zien aanpappen met dat groene meisje. (lacht) Maar voor het overige laat ik het over aan de schrijvers. Ze hebben tot nu toe al uitstekend werk geleverd dus…

Iets anders: je bent zanger van het rockbandje “Left of Zed”. Wat doe je nu het liefst: zingen of acteren?
Het zijn eigenlijk twee verschillende zaken en ik doe ze beiden graag. Ik werk graag met woorden en bij het schrijven van nummers kom je vaak voor problemen te staan. Dat is net wat ik graag doe: het oplossen van problemen. Bij acteren is dat ook zo. Zeker bij komedie. Ik zoek altijd wel manieren om dialogen en komische situaties beter te laten verlopen.

Je speelt altijd weer vriendelijke en aaibare karakters. Heb je nooit eens zin om een echte slechterik te spelen?
Zeker! Er hebben al diverse projecten op stapel gestaan, maar ze zijn keer op keer afgesprongen. Ik hoop echt dat het er eens van komt.

Kan je ons meer vertellen over je toekomstige projecten?
Ik heb net een pilot opgenomen voor een nieuwe televisieserie van David Goyer met als titel “Flash Forward”. Hopelijk wordt deze opgepikt, want de opzet is erg fascinerend. De plot is als volgt: iedereen op aarde gaat gedurende twee volle minuten bewusteloos en ziet elk zijn eigen toekomst. Joseph Fiennes en ikzelf spelen twee FBI-agenten die op onderzoek gaan naar het vreemde verschijnsel.

Bedankt voor je tijd!
Graag gedaan!

Star Trek van J.J. Abrams, met Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, John Cho, Bruce Greenwood, draait vanaf 6 mei 2009 in de zalen. Onze recensie van de film leest u hier.

(Met dank voor de vriendelijke medewerking van www.moviegids.be)

Bekijk hier nogmaals de geweldige trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.